"Presedintele Ianukovici nu mai are libertatea de a lua decizii independente; de aceea, trebuie sa se retraga de la putere", a declarat Timosenko intr-un interviu acordat revistei Jerkalo Tijnia, relateaza AFP.

"Atunci cand opozitia si liderii occidentali negociaza cu Ianukovici, trebuie sa inteleaga ca, de fapt, negociaza cu presedintele rus Vladimir Putin, printr-un intermediar mai putin calificat", a continuat Timosenko.

"La nivel international, Ucraina nu mai este considerata a fi un interlocutor independent. Dupa esecul semnarii acordului de asociere cu UE si dupa alte evenimente umilitoare, suntem considerati un partener inferior al Rusiei", a subliniat Timosenko.

"Nu cred ca in situatia actuala Ianukovici se poate distanta de Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan, controlata de Putin. Este dependent de aceasta structura pe viata. (...) Daca Vladimir Putin a fost in stare sa cheltuie 50 de miliarde de dolari pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci, va cheltui cat trebuie pentru mentinerea Ucrainei in sfera sa de influenta", a incheiat Timosenko, aflata in detentie.