24 Februarie 2014

Olli Rehn: UE este pregatita sa acorde sprijin financiar substantial Ucrainei



Uniunea Europeana (UE) este pregatita sa acorde sprijin financiar substantial Ucrainei odata ce va fi investit un nou guvern si ar trebui sa ofere Kievului o perspectiva europeana clara, a declarat duminica comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, citat de Reuters.

Parlamentul Ucrainei a votat destituirea presedintelui Viktor Ianukovici dupa trei luni de proteste care au luat o turnura violenta in ultimele zile, lasand in urma 82 de morti in urma ciocnirilor dure dintre protestatari si fortele de ordine, noteaza Mediafax. Ianukovici a parasit Kievul si a denuntat o lovitura de stat.

Inlaturarea liderului pro-rus Ianukovici ar trebui sa retraga Ucraina din sfera de influenta a Rusiei si sa o apropie de Europa, incetinind in acelasi timp punerea in aplicare a proiectului liderului rus Vladimir Putin de a reuni cat mai mult din fosta Uniune Sovietica intr-o noua uniune euroasiatica.

"Din punct de vedere european, este important sa oferim o perspectiva europeana clara poporului ucrainean, care si-a demonstrat angajamentul fata de valorile europene. Suntem pregatiti sa oferim asistenta financiara substantiala pentru Ucraina odata ce va fi finalizata o solutie politica, bazata pe principii democratice, si odata ce va fi instalat un nou guvern dedicat in mod autentic si serios reformelor institutionale si economice", a declarat Rehn (foto) duminica, la Sydney, dupa o intalnire a ministrilor Finantelor si sefilor bancilor centrale din statele G-20.

Intrebat cat de mare va fi asistenta financiara de la UE catre Ucraina, Rehn a precizat ca in prezent sunt evaluate necesitatile tarii. Ministrul britanic de Externe, William Hague, a anuntat anterior ca a discutat cu omologul sau german pentru a exercita presiuni in vederea deblocarii unui "ajutor financiar vital din partea Fondului Monetar International (FMI)" pentru Ucraina.

Protestele din Ucraina au inceput in luna noiembrie a anului trecut, dupa ce Ianukovici s-a retras dintr-un acord de liber schimb cu Uniunea Europeana, optand pentru relatii mai stranse cu Rusia in schimbul unei linii de finantare de 15 miliarde de dolari si reducerii semnificative a pretului gazelor rusesti. Sprijinul financiar acordat de Rusia a fost suspendat in urma evenimentelor recente.



Citeste si