Ministrii Finantelor si sefii bancilor centrale din statele G20, reuniti in acest weekend la Sydney, au anuntat ca vor lua masuri concrete pentru stimularea investitiilor si angajarilor. G20 reprezinta 85% din economia mondiala, noteaza Mediafax.

"Vom dezvolta politici ambitioase, dar realiste, cu scopul de a creste PIB-ul global, in urmatorii cinci ani, cu peste 2% peste traiectoria indicata de politica economica actuala", se spune in comunicatul transmis la finalul summit-ului. Seful Trezoreriei australiene, Joe Hockey, gazda intalnirii, a salutat proiectul convenit de liderii G20.

"Pentru prima data (la nivelul G20 - n.r.) vorbim in cifre, atasam o cifra reala planurilor noastre. Vrem sa extindem activitatea economica cu peste 2.000 miliarde de dolari si sa generam zeci de milioane de noi locuri de munca", a afirmat oficialul australian. Mai multe tari, in funte cu Germania, au intampinat planul cu scepticism.

"Ratele de crestere economica reprezinta rezultatul unui proces foarte complicat. Rezultatele acestui proces nu pot fi garantate de catre politicieni", a declarat ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, dupa finalul intalnirii. Australia detine in acest an presedintia rotativa a G20, dupa Rusia si inaintea Turciei.

Citeste si:

Proiectul convenit de liderii G20 preia in buna masura o lucrare pregatita de Fondul Monetar International pentru summit-ul de la Sydney. FMI estimeaza ca reformele structurale pot spori productia eocnomiei globale cu 0,5% pe an in urmatorii cinci nai, generand o expansiune totala de 2.250 miliarde de dolari. FMI estimeaza o crestere economica mondiala de 3,75% in acest an si 4% in 2015.

Liderii G20 au luat act si de temerile manifestate de statele cu economii emergente privind retragerea programului de achizitii de obligatiuni al Rezervei Federale a SUA. Reducerea injectiilor de lichiditate in dolari derulate lunar de banca centrala americana a generat retrageri masive de capital din pietele emergente la inceputul acestui an, provocand deprecierea abrupta a mai multor monede si reactii disperate din partea unor banci centrale.

"Toate bancile centrale isi mentin angajamentul ca masurile de politica monetara sa fie ajustate atent si sa fie comunicate clar, avand in vedere impactul asupra economiei globale", se spune in comunicatul transmis la finalul summit-ului G20.