Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a pronuntat marti impotriva organizarii in Ucraina a unor alegeri prezidentiale anticipate pe 25 mai. El sustine ca acest lucru este contrar acordului cu privire la iesirea din criza semnat la Kiev saptamana trecuta, relateaza AFP.

Seful diplomatiei ruse a subliniat ca acest acord, semnat vineri de catre Viktor Ianukovici si liderii opozitiei in prezenta unor mediatori europeni - dar pe care Rusia nu l-a semnat -, prevede ca alegeri prezidentiale sa fie organizate abia dupa adoptarea unei reforme constitutionale, proces preconizat sa dureze pana in septembrie, potrivit Mediafax.

De fapt, organizarea unor alegeri pe 25 mai "este deja o renuntare la acordul" cu privire la iesirea din criza, a preciat Lavrov, intr-o conferinta de presa.

"Este foarte important, orice s-ar intampla, ca principiile acordului sa fie respectate", a insistat el. Rusia a indemnat deja in mai multe randuri noua putere ucraineana sa respecte acest acord, care prevede concesii majore acordate opozitiei, intre care organizarea unui scrutin prezidential anticipat in decembrie, formarea unui guvern de coalitie in termen de zece zile de la semnarea acordului si o reforma constitutionala inainte de alegerile prezidentiale.

Ianukovici, care nu este gasit de sambata, a fost destituit din functia de presedinte, iar un presedinte interimar, Oleksandr Turcinov, a fost numit in locul sau. Rusia este singura care continua sa evoce validitatea acestui acord.

Citeste si:
Dan Barna vrea acord politic in Parlament pentru alegeri anticipate
Dan Barna vrea acord politic...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Statistica sumbra: 80,1% din decesele din Romania puteau fi evitate