3 Martie 2014

Ucraina face apel la SUA si Marea Britanie sa ii garanteze suveranitatea



Parlamentul ucrainean a votat vineri o rezolutie care cere Statelor Unite si Marii Britanii sa ii garanteze suveranitatea dupa preluarea controlului a doua aeroporturi din Crimeea de catre persoane inarmate, relateaza AFP.

Statele Unite, Marea Britanie si Rusia au fost garantii independentei Ucrainei, in Memorandumul de la Budapesta, semnat in 1994, in schimbul renuntarii sale la armele nucleare, dupa prabusirea fostei Uniuni Sovietice, din care facea parte, potrivit Mediafax. Rezolutia cere tarilor garante sa-si "confirme angajamentele" fata de Ucraina si sa lanseze "consultari imediate cu (ea) in vederea diminuarii tensiunii".

Consiliul pentru Securitate Nationala si Aparare a fost convocat la ora locala 11.00 (si ora Romaniei), pe tema situatiei din crimeea, a anuntat presedintele interimar Oleksandr Turcin, la tribuna Parlamentului. El a declarat ca persoanele inarmate care ocupa incepand de joi Guvernul si Parlamentul din Crimeea, la Simferopol, sunt "teroristi inarmati care opereaza sub steagul rusesc".

Tulburari interne sau conflict armat?

Tulburarile din Crimeea complica situatia din Ucraina, care incearca sa iasa dintr-o criza marcata de ciocniri sangeroase la Kiev si soldata cu demisia lui Viktor Ianukovici. Cu toate ca noile autoritati prooccidentale de la Kiev au fost bine primite in regiunea Kievului si in vest, ele au fost respinse de majoritatea populatiei rusofone din Crimeea. Regiunea, care a apartinut Rusiei inainte de a fi alipita Ucrainei, in 1954, gazduieste flota rusa la Marea Neagra in orasul portuar Sevastopol.

Prorusii, care considera destituirea lui Ianukoivici ca fiind nelegitima, reclama organizarea unui referendum privind statutul Crimeei, iar Parlamentul local a fixat joi ca acesta sa aiba loc la 25 mai, chiar in ziua desfasurarii alegerilor prezidentiale anticipate convocate de Kiev. Analistii, impartiti in privinta evolutiei acestor tulburari separatiste, pentru moment localizate, se intreaba in legatura cu posibilitatea unei escaladari susceptibile sa antreneze o interventie militara a Rusiei.

Inainte de razboiul din 2008 dintre Rusia si Georgia, Moscova a acordat pasapoarte rusesti populatiei din Osetia de Sud. Kremlinul a declarat ulterior ca va interveni pentru protejarea cetatenilor sai.



Citeste si