Parlamentul de la Kiev mentioneaza ca discutarea crizei din Ucraina intr-o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate este motivata de acordul prin care SUA si marile puteri s-au angajat sa asigure integritatea teritoriala a Ucrainei.

In 1994, Ucraina a aderat la Tratatul de neproliferare nucleara, iar Statele Unite, Marea Britanie si Rusia s-au angajat sa apere si sa respecte independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, informeaza Mediafax.

Solicitarea Parlamentului de la Kiev catre Consiliul de Securitate are loc in contextul in care persoane inarmate au preluat in noaptea de joi spre vineri controlul asupra a doua aeroporturi din Crimeea, regiune rusofona cu statut de republica autonoma in cadrul Ucrainei.

Citeste si:

Ucraina a acuzat Rusia de "invazie armata si ocupatie", in timp ce Moscova a dat asigurari ca nu se afla in spatele ultimelor tensiuni din Crimeea.

Tensiunile au luat amploare in Crimeea, dupa ce mai multe persoane inarmate au preluat controlul asupra Parlamentului local de la Simferopol, unde au arborat drapelul rus.

De asemenea, Guvernul local a fost demis de Parlament, care a decis organizarea unui referendum privind extinderea autonomiei la 25 mai.