Aceasta este "cea mai mare criza din Europa secolului XXI", a declarat ministrul britanic pentru BBC Radio 4. "Nu este un mod acceptabil de a conduce relatiile internationale, vor fi costuri semnificative pentru aceasta", a adaugat el, potrivit Mediafax.

Hague, care se afla la Kiev, a decalrat ca Rusia a preluat controlul operational al Crimeei si ca interventiile sale au creat o situatie foarte tensionata si periculoasa.

Tensiunile pareau sa se intensifice duminica in Crimeea intre cele doua tabere, chiar daca nu a fost anuntata nicio confruntare in aceasta peninsula rusofona din sudul Ucrainei, care adaposteste flota rusa a Marii Negre.

Duminica seara, o explozie puternica s-a auzit in tot orasul Simferopol, capitala Crimeei, au anuntat jurnalistii AFP. Originea exploziei nu a putut fi stabilita imediat.

Citeste si:

Baza militara Perevalne, care adaposteste o unitate de graniceri ucraineni, situata la 20 de kilometri de Simferopol, a fost inconjurata de persoane inarmate cu mitraliere, a constatat AFP.

Potrivit Ministerului ucrainean al Apararii, care a estimat numarul lor la 1.000, atacatorii voiau sa constranga granicerii sa predea armele.

Mai multe zone strategice din peninsula, baze militare, aeroporturi sau cladiri oficiale au facut obiectul unor blocaje ale unor persoane inarmate, a caror uniforma nu poarta niciun semn distinctiv dar pe care observatorii le asimileaza cu soldati rusi.