FMI incepe marti discutiile cu Ucraina cu privire la asistenta financiara

O echipa de la Fondul Monetar International (FMI) urmeaza sa soseasca marti in Ucraina pentru a discuta despre un plan de ajutorare cu noile autoritati, care au cerut asistenta financiara, a anuntat Fondul luni, relateaza AFP.

Misiunea, care urmeaza sa ramana in tara pana la 14 martie, "va evalua situatia economica actuala" si "va discuta reforme care ar putea servi ca baza pentru un program" de ajutorare, a anuntat FMI intr-un comunicat. Experti economici din cadrul Comisiei Europene (CE) au sosit luni la Kiev, a declarat o purtatoare de cuvant a Comisiei, Pia Ahrenkilde, fara sa precizeze mandatul si durata misiunii acestora.

"Niciun stat membru nu va face nimic fara o evaluare a nevoilor financiare ale Ucrainei de catre FMI", a declarat, totusi, o sursa europeana, citata de Mediafax.

Imediat ce a fost instalat la putere, noul premier ucrainean a cerut, joi, ajutorul FMI, afirmand ca visteria statului este "goala". In urma unor presiuni exercitate de catre memebri ai comunitatii internationale asupra sa, FMI s-a declarat "pregatit sa raspunda" solicitarii si a anuntat trimiterea unei misiuni pe teren, cu scopul de a trasa conturul unui acord cu autoritatile, conform procedurilor interne ale organizatiei.

Intre timp, directoarea Christine Lagarde a apreciat ca situatia economica in Ucraina nu merita sa provoace "panica" si a indemnat autoritatile sa se abtina sa insiste asupra sumei necesare. Noua putere de la Kiev a anuntat initial ca are nevoie de 35 de miliarde de dolari, pentru urmatorii doi ani, dupa care a afirmat ca asteapta 15 miliarde de dolari numai in acest an, de la FMI.

Citeste si:
Seful misiunii FMI: Romania trebuie sa reduca datoria publica
Baqir, FMI: Romania trebuie...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Fondul are deja o relatie dificila cu Kievul. In iulie 2010, FMI a acordat Ucrainei o linie de credit in valoare de 15,3 miliarde de dolari, pe care a blocat-o incepand din 2011, dupa refuzul autoritatilor de la acea vreme de a pune in aplicare reformele reclamate in schimbul banilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri