Anul trecut, aproximativ 20% din consumul de gaze al Romaniei a fost acoperit prin importuri din Rusia, restul fiind asigurat din productia interna.

Pentru Serbia, Bulgaria, Cehia, Finlanda si Belarus, importurile din Rusia asigura in intregime sau aproape in totalitate necesarul de gaze naturale, potrivit datelor Gazprom si Morgan Stanley, citate de The Guardian, scrie Mediafax.

In Republica Moldova si Lituania, gazul rusesc acopera aproximativ 90% din consum, iar Polonia si Slovacia depind in proportie de 80% de importuri.

Rusia asigura peste 40% din necesarul de gaze naturale al Germaniei, Ucrainei, Turciei, Austriei, Greciei si Estoniei, potrivit datelor citate.

La polul opus, Belgia nu utilizeaza deloc gaze rusesti, in timp ce in Olanda si Elvetia importurile din Rusia acopera pana la 10% din necesitati.

Citeste si:

Marea Britanie, Romania si Franta figureaza cu procentaje de aproximativ 20%, in timp ce in Italia dependenta de gazul rusesc reprezinta aproape 30% din consum.

Rusia a intrerupt pentru scurt timp in doua randuri, in 2006 si 2009, livrarile de gaze catre Ucraina si implicit catre Europa, pe fondul disputelor dintre Kiev si Moscova privind pretul gazului si tarifele de tranzit.

Intre timp, rutele de transport au fost diversificate, odata cu inaugurarea gazoductului Nord Stream, care leaga Rusia de Germania.

Tensiunile recente din Ucraina, si mai ales din Peninsula Crimeea, au generat temeri ca Rusia ar putea suspenda din nou livrarile de gaze catre Ucraina.

Directorul general al Gazprom, Aleksei Miller, a declarat marti ca grupul rus ca va anula, din aprilie, tarifele preferentiale la gaze pentru Ucraina, stabilite in decembrie in cadrul unui plan de asistenta financiara pentru fosta republica sovietica.