Autoritatile italiene au sanctionat grupurile elvetiene Roche si Novartis cu amenzi in valoare totala de peste 180 milioane euro, pentru ca s-ar fi inteles sa excluda de pe piata un tratament ieftin pentru probleme grave de vedere si sa promoveze un medicament scump, potrivit Wall Street Journal, scrie Mediafax.

Novartis trebuie sa plateasca o amenda de 92 milioane euro, iar Roche a fost sanctionata cu suma de 90,5 milioane euro, a anuntat autoritatea pentru concurenta din Italia.

Institutia sustine ca cele doua companii s-au inteles, incepand din 2011, sa excluda de pe piata medicamentul "Avastin", utilizat pentru tratarea unor probleme serioase de vedere, si sa promoveze in locul acestuia alternativa mai costisitoare "Lucentis".

Potrivit autoritatilor italiene, cele doua companii ar fi propagat catre medici si serviciile de sanatate "o distinctie artificiala intre cele doua produse", sustinand ca Avastin ar fi mai periculos pentru a determina prescrierea variantei mai scumpe catre bolnavi.

Autoritatea a calificat practica drept o intelegere care incalca principiile concurentei si estimeaza ca serviciile italiene de sanatate publica au suferit un prejudiciu de 45 milioane euro in 2012, care ar fi putut creste la 600 milioane euro pe an.

Citeste si:
Fermierul amendat de Garda de Mediu pentru ca a plantat copaci
Un fermier din Teleorman a...

Reprezentantii celor doua companii nu au comentat inca informatiile, noteaza WSJ.

Sursa foto: Medicamente, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Tranzactie pe piata farma: Bristol-Myers Squibb a achizitionat Celgene