Bulgaria dispune de rezerve de gaze naturale suficiente pentru a acoperi doua luni de consum, in cazul in care livrarile de gaze rusesti prin Ucraina ar fi oprite, a declarat premierul Plamen Oresarski, citat de Novinite.

Importurile Europei de gaze rusesti prin Ucraina sunt monitorizate atent, iar pana in prezent nu exista motive de ingrijorare, a spus el. "Totusi, suplimentam rezervele de gaze inmagazinate in depozitul Chiren, iar in caz de urgenta acestea ar putea ajunge pentru o luna si jumatate. Daca adaugam productia noastra din campul Galata, care acopera circa 10% din necesarul tarii, am avea rezerve pentru doua luni. Dar utilizarea gazului ar trebui optimizata", spus premierul, informeaza Mediafax.

Gas Infrastructure Europe, un grup al operatorilor de gazoducte din Bruxelles, a estimat ca Europa are rezerve de gaze suficiente pentru a acoperi timp de 45 de zile o eventuala intrerupere a livrarilor rusesti de gaze prin Ucraina, datorita celei mai blande ierni dupa 2007. Stocurile europene de gaze erau duminica la nivelul de 49% din capacitatea totala, fata de 37% in 2013.

Rezervele echivaleaza cu importurile efectuate timp de o luna si jumatate prin intermediul Ucrainei, a declarat Oswald Clint, analist la Sanford C. Bernstein & Co. in Londra. Ucraina este tara de tranzit pentru circa 16% din necesarul de gaze al Europei. Autoritatile ucrainene au mobilizat armata si au cerut prezenta de observatori straini in tara, dupa de forte ruse au preluat controlul Peninsulei Crimeea, la sfarsitul saptamanii trecute.

Citeste si:
Statele din estul Europei isi cresc rezervele de gaze
Statele din estul Europei iau...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
OMV, despre perimetrul Neptun: Productie semnificativa si de durata