Baza A4519 de la Eupatoria se afla in mijlocul caselor si blocurilor din orasul situat la 75 de kilometri de capitala Simferopol si a fost cuprinsa de agitatie in utimele zile, potrivit relatarilor de la fata locului.

Punctul culminant a ceea ce ar putea inspira o piesa de comedie a avut loc marti, cand tensiunile au luat amploare, dupa ce militantii prorusi au luat cu asalt baza, nerabdatori sa-i vada plecati pe militarii ucraineni de la Eupatoria. Povestea privind "cucerirea" bazei militare ucrainene a inceput insa inainte de tensionarea situatiei si scoate la iveala partea neobisnuita a crizei din Crimeea, unde doua armate se tatoneaza in tacere, dar fara sa actioneze, potrivit Mediafax.

La 23 februarie, in timp ce protestatarii de la Kiev il indepartau de la putere pe presedintele Viktor Ianukovici, fortele ruse, prezente de cinci zile in orasul Eupatoria, se indreptau spre baza A4519. Ofiterii rusi si ucraineni au inceput atunci sa negocieze.

Soldatii rusi, lasati sa intre in baza militara ucraineana de la Eupatoria

In urma discutiilor, soldatilor rusi "li s-a permis" sa intre in baza militara ucraineana, afirma capitanul Serghei Aniuskin. De atunci, un grup de "30-40" de soldati rusi, in tinuta de camuflaj, dar fara insemne militare distincte, se afla in baza militara de la Eupatoria, dar au un comportament "pasnic", adauga ofiterul ucrainean.

Situatia a devenit insa tensionata marti, cand militantii prorusi au incercat fara succes sa intre in baza militara ucraineana. "Aproximativ 400 de persoane au incercat sa forteze poarta de la intrarea in baza", spune Iuri Jeribitov, "reprezentant al Guvernului" prorus din Crimeea.

"Atacatorii au aruncat cu pietre, iar doi dintre ei aveau arme de foc", mai spune Iuri Jebitov, care sustine ca a fost sunat si chemat sa vina in ajutor de comandantul ucrainean al bazei, colonelul Andrei Matveenko.

Manifestantii "ne-au cerut sa le predam armele", spune acesta, in conditiile in care ucraineni din baza militara nu sunt inarmati, "pentru a evita o eventuala baie de sange".

Citeste si:

"Patru ofiteri purtand ecusoane ale armatei ruse au venit si au cerut sa administram baza in comun, de fapt, ca aceasta sa treaca sub controlul rusilor", adauga colonelul Matveenko, asigurand ca nu a dat curs solicitarii.

Cu toate acestea, scena este neobisnuita la baza din Eupatoria: soldatii rusi, purtand mitraliere, iar unul cu fata acoperita, stau de paza in interiorul bazei, dar alaturi de militarii ucraineni neinarmati.

Alti membri ai fortelor ruse patruleaza pe aleile din curtea bazei militare, unde, asigura colonelul Matveenko, toate armele, inclusiv rachetele antiaeriene, sunt in continuare depozitate, ucrainenii refuzand categoric sa le predea "agresorilor".

In paralel, la Fiolent, in apropiere de Sevastopol, unde se afla Flota rusa a Marii Negre, soldatii rusi si manifestantii prorusi au patruns intr-o alta baza militara ucraineana, a anuntat purtatorul de cuvant din Crimeea al Ministerului ucrainean al Apararii, Volodimir Bova.

Inaintea acestor incidente, militarii rusi se limitau sa se apropie linistiti de numeroasele obiective militare ale armatei ucrainene din Crimeea.