Presedintele american Barack Obama a salutat vineri, intr-o conversatie la telefon cu cancelarul german Angela Merkel, "pozitiile coordonate" ale Uniunii Europene si Statelor Unite cu privire la Rusia, relateaza AFP.

Barack Obama si Angela Merkel au cazut de acord "asupra necesitatii ca Rusia sa isi retraga fortele, sa autorizeze trimiterea unor observatori internationali si a (unor persoane insarcinate cu verificarea respectarii) drepturilor omului in Crimeea, si sa sutina alegeri libere si corecte in mai", potrivit unui comunicat al Casei Albe, noteaza Mediafax.

"Ei au evocat necesitatea ca Rusia sa accepte rapid infiintarea unui grup de contact care va conduce dialogul dintre Ucraina si Rusia privind detensionarea situatiei si restaurarea integritatii teritoriale a Ucrainei", adauga Casa Alba. "Cei doi lideri si-au exprimat din nou ingrijorarea in legatura cu incalcarea clara a dreptului international, comisa de Rusia prin interventia sa in Ucraina", anunta comunicatul.

Observatori militari ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au fost impiedicati, joi, de persoane inarmate sa intre in peninsula ucraineana Crimeea, in sud-estul Ucrainei. Misiunea acestor observatori militari neinarmati este aceea de a scadea tensunile in Crimeea, unde forte ruse incercuiesc mai multe baze militare ucrainene si unde parlamentarii locali, majoritatea prorusi, au decis sa se separe de Kiev si sa organizeze la 16 martie un referendum pentru alipirea la Rusia.

Cronologie: principalele...
Citeste si: Principalele evenimente care au marcat lumea in anul 2015


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Top 10 cei mai puternici politicieni din lume... si din Romania