24 Martie 2014

Cazul avionului disparut: obiecte "suspecte" reperate in sudul Oceanului Indian



Un avion chinez care participa la cautarile Boeingului apartinand Malaysia Airlines, diparut de pe radare la 8 martie, a reperat "obiecte" considerate "suspecte" in sudul Oceanului Indian, a anuntat agentia oficiala de presa China Noua, citata de AFP, scrie Mediafax.

"Obiectele" au fost observate de catre un avion militar de tip Iliusin-76 mobilizat de catre autoritatile chineze in cadrul investigatiilor la care participa numeroase tari, a precizat China Noua.

Mai multe state, intre care China si Australia, au detectat prin satelit prezenta unor posibile fragmente in zona principala de cautare a zborului MH370, la aproximativ 2.500 de kilometri in largul coastelor Australiei.

Echipajul avionului chinez a transmis aceste noua elemente atat autoritatilor australiene, cat si spargatorului de gheata chinez Xuelong, trimis in zona de catre autoritatile de la Beijing, a anuntat agentia.

Un satelit francez a detectat, de asemenea, fragmente care pluteau in sudul Oceanului Indian, insa in afara zonei de cautare, in care sunt angajate operatiuni de anvergura, a anuntat luni Australia.

Avionul de tip Boeing 777 care efectua cursa MH370 pe ruta Kuala Lumpur-Beijing s-a "evaporat" la putin timp dupa ce a decolat pe 8 martie, sambata, la ora locala 00.41 (vineri, 18.41, ora Romaniei), cu 239 de persoane la bord, dintre care doua treimi erau cetateni chinezi.

La jumatatea drumului. intre Malaysia si Vietnam, avionul si-a schimbat directia, in sensul invers fata de ruta, iar sistemele de comunicare au fost dezactivate "in mod deliberat", potrivit autoritatilor malaysiene.

Avionul a continuat sa zboare timp de mai multe ore, avand rezerve de carburant.



Citeste si