Aproximatriv "95% din informatiile pe care el le-a sustras sunt de natura militara, informatii atat tactice, cat si strategice si care, in opinia noastra, sunt in mainile rusilor", a afirmat Mike Rogers, presedintele republican al Comisiei pentru informatii din Camera Reprezentantilor, transmite agentia Mediafax, care citeaza AFP.

Congresmenul a evocat un raport confidential al Pentagonului cu privire la locurile unde s-ar putea afla documentele sustrase de Snowden, un fost consultant al Agentiei americane pentru Securitate Nationala (NSA). Raportul nu a fost facut public, insa, potrivit lui Rogers, analistii Guvernului american estimeaza ca "toate sau o parte" a informatiilor "ar fi astazi in mainile serviciilor de informatii ruse".

"Nu pot spune ca l-am vazut pe Snowden dand aceste informatii, dar el se afla acolo", a afirmat colegul sau democrat Dutch Ruppersberger. "Eu ii cunosc pe rusi. Sunt sigur ca ei au obtinut toate aceste informatii', a adaugat el.
Edward Snowden a negat constant ca a oferit documente Rusiei, Chinei sau altei puteri straine. In octombrie el a declarat pentru cotidianul american The New York Times ca toate documentele au fost oferite jurnalistilor la Hong Kong si ca nu a adus nimic cu el in Rusia.

"Exista o probabilitate zero ca rusii sau chinezii sa fi primit documentele", a asigurat el.
Potrivit raportului realizat de Pentagon, cel la care face referire Mike Rogers, Snowden ar fi furat 1,7 milioane de documente secrete.