Liderul separatist Evgheni Sevciuk a declarat Transnistria doreste in continuare sa intre in componenta Rusiei si a afirmat ca situatia s-a agravat dupa ce Republica Moldova a transferat o parte din suveranitatea sa militara Romaniei, relateaza site-ul transnistrean President.gospmr.ru.

"Vreau sa spun ca avem o pozitie clara si ferma. In 2006, a fost organizat un referendum, in cadrul caruia 97 la suta dintre locuitorii Transnistriei au votat pentru independenta si, ulterior, pentru unire cu Rusia. Acesta este scopul nostru politic", a declarat Evgheni vgSevciuk (foto), intr-un interviu pentru postul rus de televiziune RBK-TV, reamintind ca "pozitia noastra in aceasta privinta a ramas neschimbata timp de 24 de ani", noteaza Mediafax.

El a subliniat ca Rusia "intotdeauna a dat dovada de rabdare" in incercarea de a solutiona conflictul transnistrean.

"Insa astazi situatia s-a schimbat radical, deoarece R.Moldova a delegat practic o mare parte din suveranitatea sa economica Europei, iar suveranitatea militara i-a delegat-o Romaniei. Exista un acord de cooperare militara intre R.Moldova si Romania. Astfel, conflictul (transnistrean) ramane nesolutionat", a afirmat liderul separatist de la Tiraspol, exprimandu-si nemultumirea fata de recunoasterea limbii romane drept limba de stat a Republicii Moldova.

Sevciuk a propus amanarea negocierilor in formatul 5+2, care ar trebui sa ai loc la Viena.

Citeste si:
Conflictul ar putea izbucni in Moldova: Transnistria, o cetate ocupata
Republica Moldova sta sub...

"Le propun partenerilor sa amanam negocierile, pentru a vedea cum se va comporta R.Moldova. Consider ca desfasurarea negocierilor in contextul blocadei economice este inutila", a declarat el.

Liderul de la Tiraspol a reiterat ca raporturile dintre Republica Moldova si Transnistria pot fi rezolvate printr-un divort "civilizat", care ar respecta interesele locuitorilor din regiunea separatista.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Basescu: Republica Moldova nu va fi membra a UE niciodata