Primele casatorii intre persoane de acelasi sex au fost oficiate imediat dupa miezul noptii in Tara Galilor si Anglia, unde steaguri in culorile curcubeului au fluturat la Londra pe cladirile ministeriale, dupa intrarea in vigoare a unei "legi privind egalitatea", foarte asteptata, relateaza AFP.

O lege istorica ce legalizeaza casatoriile intre persoanele de acelasi sex a intrat in vigoare sambata, la scurt timp dupa ora locala 00.00 (02.00 ora Romaniei), in Anglia si Tara Galilor, ultima etapa dintr-o lupta indelungata dusa de aparatorii drepturilor homosexualilor, noteaza Mediafax. Primele casatorii intre gay sau lesbiene au fost oficiate imediat, in speranta de a fi primul cuplu care spune "da", un moment calificat drept "important pentru tara" de catre premierul britanic David Cameron.

"Pentru a explica lucrurile mai simplu, in Marea Britanie nu are importanta daca esti heterosexual sau homosexual - statul iti va recunoaste relatia in acelasi fel", a declarat Cameron. La Brighton (sudul Angliei), Neil Allard si Andrew Wale sperau sa fie primii, in minutele de dupa miezul noptii, care isi vor pune verighetele pe deget. "Suntem si mai constienti de sansa pe care o avem ca traim intr-o parte a lumii relativ toleranta", a declarat la inceputul saptamanii Andrew Wale, scriitor si regizor in varsta de 49 de ani, in timp ce pozeaza alaturi de partenerul sau si primeste "multe zambete si simpatie" din partea trecatorilor.

Aceasta reforma, pentru care aparatorii drepturilor homosexualilor au luptat indelung, este inainte de toate simbolica, deoarece cuplurile homosexuale beneficiau deja de aceleasi drepturi parentale ca cele heterosexuale: ele puteau adopta sau puteau recurge la procreare medicala asistata si la o mama purtatoare. Ele puteau, de asemenea, sa isi uneasca destinele, incepand din 2005, in cadrul unui parteneriat civil.

Contrar Frantei, unde au avut loc manifestatii de amploare impotriva casatoriei pentru toti, proiectul britanic, aprobat in iulie 2013 in Parlament, nu a generat miscari in randul populatiei, majoritatea fiind in favoarea reformei. Un sondaj, publicat vineri si realizat pentru BBC Radio 5 pe un esantion format din 1.007 britanici, arata ca 22 la suta dintre ei ar refuza o invitatie la o casatorie intre persoane de acelasi sex, in timp ce 68 la suta dintre ei sunt favorabili acestei reforme.

Acesta sugereaza, de asemenea, ca femeile (75 la suta) si tinerii (80 la suta dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani) sustin intr-o proportie mai mare casatoriile intre persoanele de acelasi sex decat barbatii (61 la suta) sau persoanele cu varste peste 65 de ani (44 la suta). Reforma a provocat dispute in cadrul partidului conservator, in timp ce Biserica Anglicana, majoritara in tara, a contestat-o.

Daca primele ceremonii sunt autorizate incepand de sambata, de la ora 00.01, casatoriile homosexuale oficiate in alte tari au inceput sa fie validate in Anglia si Tara Galilor din 14 martie. Casatoriile intre persoanele de acelasi sex sunt legale in alte 14 tari. In Statele Unite, acestea sunt autorizate in doar 16 state.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri