Guvernul Frantei, condus de premierul socialist Jean-Marc Ayrault, a demisionat luni, informeaza un comunicat oficial. Manuel Valls urmeaza sa fie desemnat prim-ministru al Frantei, in locul lui Jean-Marc Ayrault, anunta surse oficiale citate de AFP.

Decizia a fost luata dupa ce Jean-Marc Ayrault a demisionat, sustin surse citate de presa franceza, ca reactie la infrangerea socialistilor in alegerile locale. Presedintele Francois Hollande a comunicat ca se va adresa natiunii la ora 20.00 (21.00, ora Romaniei).

Nascut la Barcelona si devenit cetatean francez la varsta de 20 de ani, actualul ministru de Interne, Manuel Valls, in varsta de 51 de ani, este preferat de francezi pentru a ocupa functia de prim-ministru, noteaza AFP.

Cine este Manuel Valls

Imigrant catalan, sustinator al unui socialism francez dupa modelul Tony Blair, Manuel Valls, in varsta de 51 de ani, desemnat luni premier, a socat de multe ori stanga in functia de ministru de Interne.

Desi mai apreciat in cadrul dreptei decat al stangii, acest barbat cu ambitii asumate, cu ton de multe ori autoritar, si-a trasat timp de doi ani in aceasta functie drumul catre Matignon, sediul Guvernului, in ritm de polemici generate de fermitatea sa, scrie Mediafax.

Ultima este disputa din ianuarie cu polemistul Dieudonné, condamnat de mai multe ori pentru antisemitism si ale carui spectacole a reusit sa le interzica. Cu cateva luni inainte, el a provocat o revolta dupa arestarea la scoala si expulzarea in Kosovo a unei eleve de liceu de etnie roma, in varsta de 15 ani, care locuia in estul Frantei.

Membri ai stangii radicale din cadrul partidului au cerut deseori demiterea lui. Aceasta pentru ca Manuel Valls place mai mult dreptei. Intr-un sondaj publicat in martie, 41 la suta dintre simpatizantii dreptei l-ar fi ales drept premier dintre personalitatile socialiste, fata de doar 20 la suta dintre simpatizantii stangii.

Energia sa la Ministerul de Interne si mediatizarea interventiilor sale amintesc de predecesorul sau de dreapta devenit presedinte, Nicolas Sarkozy. "El spune lucruri cu o oarecare sinceritate, o certitudine lucida si da, uneori, cu o certitudine brutala", rezuma Alain Bauer, profesor de criminologie si prieten al lui Manuel Valls din timpul universitatii.

El este apreciat de femei si pentru imaginea sa de barbat care arata bine si, potrivit unui sondaj al revistei Elle, 20 la suta dintre frantuzoaice si-ar dori o "aventura fierbinte" cu acest brunet cu ochii albastri, recasatorit cu o violonista. Nascut la Barcelona la 13 august 1962 dintr-o mama elvetiana italiana si un pictor catalan, Manuel Valls a devenit cetatean francez la varsta de 20 de ani si a ramas un suporter fidel al clubului de fotbal Barcelona. El a studiat istoria si este tatal a patru copii.

Dupa modelul lui Tony Blair, care a zdruncinat partidul socialist, el s-a afirmat in cadrul aripii "conservatoare" a partidului, sugerand ca ar trebui sa se renunte la cuvantul "socialist". El a criticat si legea votata de socialisti care limiteaza munca in Franta la 35 de ore pe saptamana.

paris, franta

Sursa foto: Turnul Eiffel/Shutterstock.com

Ales primar al Evry, o periferie multiculturala din Paris, in 2001, si in Adunarea Nationala dupa un an, Manuel Valls ramane un outsider in partidul sau, adeseori agresiv si dificil. In 2011, el s-a prezentat la alegerile primare ale partidului socialist in calitate de candidat la prezidentiale. El s-a facut remarcat prin criticile aduse "vechilor retete" ale stangii dar nu a obtinut decat 6 la suta. El s-a raliat atunci cu François Hollande, caruia i-a devenit director de comunicare in campanie.

Cand Hollande a castigat alegerile in 2012 in fata lui Nicolas Sarkozy, el l-a recompensat pe Manuel Valls, care a facut mereu din securitate o miza majora, numindu-l ministru de Interne, un minister perceput deseori drept o rampa de lansare catre Matignon.

Acolo, el continua politica lui Nicolas Sarkozy demoland numeroase tabere ilegale ocupate de romi. Aceasta actiune este aprobata de majoritatea francezilor, dar criticata de asociatiile pentru consolidarea politicii de insertie a romilor. In cadrul Guvernului, Manuel Valls s-a opus in numeroase randuri ministrului Justitiei, Christiane Taubira, al carei proiect de reforma penala il contesta, dar si colegei sale ecologiste, ministrul pentru Locuinte Cécile Duflot, care nu isi ascunde divergentele de opinie in materie de securitate cu "primul politist al Frantei".

Sursa foto: Franta/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri