Dupa anexarea Crimeei si alinierea trupele moscovite la granita cu Ucraina, Vladimir Putin nu va inceta sa extinda influenta Rusiei pana cand nu va fi "cucerit" Belarus, statele baltice si Finlanda, a afirmat unul dintre cei mai apropiati fosti consilieri ai presedintelui rus, citat de publicatia britanica The Independent.

Asadar, conform lui Andrej Illarionov, consilier economic sef al presedintelui rus intre 2000 si 2005, Vladimir Putin incearca sa intreprinda o "dreptate istorica", printr-o revenire la geografia politica din zilele ultimului tar, Nicolae al II-lea, si la cea a Uniunii Sovietice in vreme lui Iosif Stalin. Andrej Illarionov a declarat pentru ziarul suedez Svenska Dagbladet, ca Rusia va sustine ca acordarea independentei in cazul Finlandei in 1917 a fost un act de"tradare impotriva intereselor nationale".

Andrej Illarionov a contribuit la elaborarea politicilor economice ale Rusiei in ultimii ani si a fost reprezentant personal lui Vladimir Putin la o serie de conferinte G8. El este acum un membru senior la Institutul Cato pentru Libertate Globala si Prosperitate din Washington.

Finlanda nu este un membru NATO, ceea ce inseamna o invazie rusa nu va fi considerata un atac impotriva aliantei. De altfel, comandantul fortelor aeriene finlandeze a declarat recent ca a intensificat operatiunile de recunoastere de la Marea Baltica in ultimele saptamani. Natiunea scandinava a fost parte Imperiului rus timp de 108 ani sub forma unui Ducat autonom.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri