Asadar, conform lui Andrej Illarionov, consilier economic sef al presedintelui rus intre 2000 si 2005, Vladimir Putin incearca sa intreprinda o "dreptate istorica", printr-o revenire la geografia politica din zilele ultimului tar, Nicolae al II-lea, si la cea a Uniunii Sovietice in vreme lui Iosif Stalin. Andrej Illarionov a declarat pentru ziarul suedez Svenska Dagbladet, ca Rusia va sustine ca acordarea independentei in cazul Finlandei in 1917 a fost un act de"tradare impotriva intereselor nationale".

Andrej Illarionov a contribuit la elaborarea politicilor economice ale Rusiei in ultimii ani si a fost reprezentant personal lui Vladimir Putin la o serie de conferinte G8. El este acum un membru senior la Institutul Cato pentru Libertate Globala si Prosperitate din Washington.

Finlanda nu este un membru NATO, ceea ce inseamna o invazie rusa nu va fi considerata un atac impotriva aliantei. De altfel, comandantul fortelor aeriene finlandeze a declarat recent ca a intensificat operatiunile de recunoastere de la Marea Baltica in ultimele saptamani. Natiunea scandinava a fost parte Imperiului rus timp de 108 ani sub forma unui Ducat autonom.