NASA a suspendat contactele cu Rusia

NASA a suspendat toate contactele cu Rusia, cu exceptia colaborarii in programul privind Statia Spatiala Internationala (ISS), a anuntat miercuri agentia spatiala americana, relateaza AFP.

"Tinand cont de incalcarea de catre Rusia a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, NASA a suspendat majoritatea angajamentelor cu Federatia Rusa", a afirmat agentia spatiala americana intr-un comunicat. NASA si agentia spatiala rusa Roscosmos "vor continua totusi sa lucreze impreuna pentru securitatea si continuitatea operatiunilor Statiei Spatiale Internationale", a adaugat agentia americana.

NASA a confirmat astfel informatii aparute initial pe site-ul de stiri The Verge, care anuntau ca agentia americana spatiala va suspenda toate contactele cu Rusia, cu exceptia celui privind ISS. Porivit The Verge, NASA a pus capat calatoriilor membrilor sai in Rusia, dar si gazduirii unor membri ai Roscosmos si a mai decretat intreruperea contactelor prin e-mail, teleconferinte sau videoconferinte, scrie Mediafax.

Aceste masuri nu se vor aplica "activitatilor operationale privind Statia Spatiala Internationala" sau intalnirilor multilaterale organizate in afara Rusiei si la care rusii ar putea participa, adauga The Verge.

La 27 martie, directorul NASA, Charles Bolden, a reiterat, in fata Congresului, increderea sa in parteneriatul spatial cu Rusia, avand in vedere ca Statele Unite depind de capsulele rusesti Soyuz pentru a-si transporta astronautii la Statia Spatiala Internationala.

Citeste si:
Portugalia a lansat o aplicație de monitorizare a persoanelor cu...
Portugalia a lansat o...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Roscosmos cere agentiei spatiale americane 70,7 milioane de dolari pentru un loc la bordul capsulei Soyuz si pentru antrenarea astronautilor americani in Orasul Stelelor, in apropiere de Moscova, in vederea trimiterii la ISS.

Sursa foto: Astronaut in spatiu/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri