Presedintele companiei ruse Gazprom Aleksei Miller a declarat sambata ca Ucraina are de rambursat suma de 11,4 miliarde de dolari, echivalentul reducerii de pret la gazele naturale livrate in ultimii patru ani, relateaza AFP.

Aceasta reducere era prevazuta prin Acordul de la Harkov semnat in aprilie 2010, care prelungea pana in 2017 utilizarea de catre Flota rusa a Marii Negre a bazei de la Sevatopol, in Crimeea, scrie Mediafax.

Avand in vedere ca acest acord a fost anulat saptamana aceasta, Ucraina trebuie sa ramburseze sumele respective, a declarat Miller intr-un interviu pentru televiziuni ruse de stat.

"Rusia platea pentru mentinerea Flotei sale in Ucraina (...), pentru ca acordul sa fie prelungit, deci putem spune ca Rusia platea in avans. Aceste 11,4 miliarde (de dolari) sunt, deci, o datorie pe care Ucraina a contractat-o fata de Rusia", a spus el.

Rusia a anuntat saptamana aceasta anularea acordului de la Harkov, apreciind ca acesta este nul deoarece Crimeea face, in prezent, parte din Rusia.

Citeste si:
Rusia inaugureaza primul sau gazoduct spre China
Rusia inaugureaza primul sau...

Ucraina este nevoita sa plateasca, in prezent, un tarif de 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, iar Gazprom a anuntat ca cere sa-i fie platita imediat suma de 2,2 miliarde de dolari corespunzand livrarilor recente.

Sursa foto: Mana cu bani, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Putin nu are incredere in Wikipedia si pregateste propria enciclopedie