Ungurii voteaza duminica pentru un nou Parlament, intr-un scrutin in care toate sondajele prezinta ca invingator partidul conservator al populistului Viktor Orban, acuzat de derive democratice in ultimii patru ani de putere, relateaza AFP.

Potrivit sondajelor, partidul Fidesz al lui Viktor Orban nu poate pierde, fiind creditat cu 46-51% din voturi, devansand cu mult alianta de stanga care ar urma sa obtina 21-31% din voturi. Partidul Jobbik (extrema dreapta), antisemit si impotriva romilor, care si-a schimbat imaginea cu un anumit succes, este creditat cu 15-21% din intentiile de vot, scrie Mediafax.

"Schimbarea Guvernului este posibila daca nivelul de participare este suficient de mare", a dat asigurari Gordon Bajnai, un fost premier tehnocrat (2009-2011) si unul dintre liderii aliantei de stanga, care a votat imediat dupa deschierea sectiilor de votare, la ora 4.00 GMT (7.00, ora Romaniei), in sectorul 12, la Budapesta.

Aproximativ 9,5% dintre cei opt milioane de alegatori si-au exprimat optiunea politica pana la ora locala 9.00 (10.00, ora Romaniei), in cele 10.000 de sectii de votare, in cadrul scrutinului legislativ din Ungaria, relateaza MTI.

Un numar de 762.141 de persoane s-au prezentat la urne in primele trei ore de vot, potrivit Biroului National ungar pentru Alegeri.

Cea mai mare prezenta s-a inregistrat in judetul Veszprem (vest), unde au votat 10,9% dintre alegatori, iar cea mai scazuta in Borsod-Abauj-Zemplen (nord-est), unde si-au exprimat optiunile 7,7% dintre alegatori.

La Budapesta, prezenta la vot era de 8,3%, potrivit aceleiasi surse.

Sectiile de votare au fost deschise la ora locala 6.00 (7.00, ora Romaniei).

Viktor Orban, in varsta de 50 de ani, a efectuat un "presing", in ultimele zile, in vederea mobilizarii sustinatorilor, de teama ca acestia ar putea considera victoria ca si obtinuta si nu s-ar mai prezenta la vot.

Primele rezultate urmeaza sa fie anuntat catre miezul noptii de duminica spre luni, potrivit MTI.

Sursa foto: Viktor Orban, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri