Acest eveniment intervine la trei ani dupa vizita istorica a reginei Elizabeth a II-a in Republica Irlanda, care a finalizat procesul de normalizare a relatiilor intre cele doua state.Higgins, in varsta de 72 de ani, un poet si fost ministru al Culturii, a fost primit luni, pe aeroportul londonez Heathrow, de catre un reprezentant al reginei.

Vizita sa de stat, prevazuta sa se desfasoare pana vineri, urmeaza sa inceapa oficial marti. Presedintele irlandez se va adresa, marti dupa-amiaza, celor doua Camere ale Parlamentuluii britanic, urmand apoi sa ia cina organizata de regina la castelul Windsor, in prezenta unui fost oficial din cadrul IRA, Martin McGuinness.

Invitatia adresata acestui catolic, in varsta de 63 de ani, care timp de 30 de ani a luptat impotriva dominatiei Marii Britanii, este foarte simbolica.Regina a efectuat in 2011 o vizita istorica la Dublin, prima vizita a unui suveran britanic de la proclamarea independentei Irlandei, in 1922.

"Traim un moment foarte interesant al istoriei, statele noastre intretinand, dupa vizita Majestatii Sale in Irlanda, relatii foarte bune", a declarat Michael D. Higgins, inainte de a pleca din Irlanda.