Criza politica din Ucraina si confruntarea dintre Rusia si Occident au impins deja Ucraina in recesiune si au cauzat iesiri masive de capital din Rusia, de teama impunerii de sanctiuni dupa decizia Moscovei de a anexa regiunea ucraineana Crimeea.

Fondul Monetar International a inrautatit estimarea de crestere economica a Rusiei pentru acest an de la 1,9% la 1,3%, dar a avertizat ca impactul ar putea fi si mai puternic si s-ar putea extinde in afara spatiului fost sovietic. "Ar putea fi inregistrat un impact mai puternic in alte tari decat cele invecinate Rusiei, daca tulburarile ar cauza un nou val de aversiune fata de risc pe pietele financiare sau in cazul unei perturbari a comertului si tranzactiilor financiare din cauza intensificarii sanctiunilor si contramasurilor Rusiei", a notat Fondul Monetar International.

rusia, ucraina, gaze, petrol

Citeste si:

Economia globala ar putea fi afectata semnificativ in cazul peturbarii productiei si transportului de gaze naturale si petrol, iar intr-o masura mai redusa a productiei de porumb si grau, a avertizat institutia internationala, in contextul publicarii, marti, a raportului World Economic Outlook, potrivit Mediafax.

Pana in prezent, sanctiunile impotriva Rusiei au vizat mai multi oficiali si politicieni de rang inalt, precum si banca Rossia. Amplificarea incepand de duminica a tensiunilor in estul Ucrainei a reaprins temerile legate de o noua interventie a Rusiei, precum in cazul Crimeei, situatie care ar putea determina aplicarea de noi sanctiuni, mai dure, de catre Occident.

Noile masuri ar putea izola sectoare intregi ale economiei Rusiei, cel mai mare producator de petrol din lume si un important furnizor de gaze naturale pentru Europa. Rusia si Ucraina sunt si doi dintre cei mai importanti producatori de cereale la nivel global.