Ucraina va primi, probabil, 7 miliarde de dolari de la FMI in acest an, printr-un program de imprumut de pana la 18 miliarde de dolari, banii fiind destinati sustinerii bugetului si rezervelor bancii centrale, a declarat ministrul de Finante, Oleksandr Slapak, citat de Bloomberg.

Autoritatile de la Kiev vor sa obtina alte finantari de la tarile membre G7, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite, a spus el. Canada a promis un sprijin de 200 de milioane de dolari, iar Statele Unite au raspuns, de asemenea, pozitiv.

Guvernul se asteapta ca economia tarii sa inregistreze o contractie de 3% in 2014, al treilea an de recesiune incepand din 2008, in timp ce rezervele bancii centrale sunt la minimul a noua ani. Ucraina a ajuns in martie la o intelegere preliminara cu FMI pentru un acord de pana la 18 miliarde de dolari pe doi ani, programul de ajutor financiar urmand sa deblocheze si alte finantari pentru autoritatile de la Kiev, pana la un total de 27 de miliarde de dolari.

Statul are nevoie de circa 30 de miliarde de dolari pana in 2015 pentru a "echilibra situatia" financiara, a spus Slapak. "Am indeplinit toate conditiile preliminare ale FMI si vom transmite acest mesaj colegilor nostri de la Fond", a afirmat el, scrie Mediafax.

Moneda Ucrainei, grivna, s-a depreciat cu 38% fata de dolar in acest an, avand cea mai slaba evolutie dintre valutele urmarite de Bloomberg. Grivna isi va reveni dupa finalizarea acordului cu Fondul, a spus ministrul. O delegatie ucraineana se va intalni cu directorul FMI, Christine Lagarde, pe 14 aprilie. Guvernul spera ca board-ul FMI sa aprobe imprumutul pentru Ucraina in aceasta luna.

SUA: Ivanka Trump, posibil...
Citeste si: SUA: Ivanka Trump, posibil candidat pentru presedintia Bancii Mondiale

Moneda a pierdut puternic din valoare in contextul a aproape cinci luni de instabilitate politica, proteste de strada violente in februarie si anexarea regiunii Crimeea de catre Rusia in martie. Presedintele rus Vladimir Putin a amenintat, joi, cu oprirea livrarilor de gaze naturale catre Ucraina din cauza restantelor inregistrate de autoritatile de la Kiev, in timp ce NATO a informat ca la granita Ucrainei se afla aproximativ 40.000 de soldati rusi pregatiti pentru razboi.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Activele nete ale fondurilor de investitii au scazut cu 8,3%, in 2018