Avertismentul Rusiei cu privire la intreruperea livrarilor de gaze via Ucraina necesita un raspuns colectiv al statelor membre UE, a afirmat presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, intr-o scrisoare adresata tuturor liderilor europeni, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Scrisoarea trimisa unora dintre noi de presedintele Federatiei Ruse (...) pune probleme grave pentru securitatea energetica a Europei", a subliniat Barroso intr-o scrisoare semnata in data de 11 aprilie.

"Recomand ca aceasta problema sa fie discutata de ministrii de Externe si intr-o conferinta telefonica intre comisarul (pentru Energie) Gunther Oettinger si ministrii pentru Energie", a adaugat presedintele CE.

"In baza rezultatelor acestor discutii, Comisia Europeana este dispusa sa gaseasca o abordare comuna pentru a raspunde Rusiei", a precizat el.

Rusia intentioneaza sa isi indeplineasca obligatiile privind livrarea gazelor spre tarile europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru ca acesta depinde de Kiev, a afirmat presedintele rus, Vladimir Putin.

"Noi garantam respectarea in totalitate a obligatiilor fata de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei", a declarat Putin in cadrul unei reuniuni a Consiliului rus de securitate.

Intr-o scrisoare trimisa liderilor din 18 tari europene, inclusiv celor din Romania si Republica Moldova, Putin a amenintat ca Rusia va inceta sa livreze gaze via Ucraina, daca aceasta tara nu isi va achita datoria, punand astfel in pericol aprovizionarea statelor europene, asa cum s-a intamplat in 2009.

Potrivit CE, gazul rusesc a acoperit in 2013 25% din nevoile statelor UE.

Cele 13 state membre UE vizate de amenintarile presedintelui rus sunt Germania, Austria, Bulgaria, Croatia, Italia, Franta, Ungaria, Grecia, Polonia, Cehia, Romania, Slovacia, Slovenia.

Sursa foto: MediafaxFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri