11 Iulie 2006

Intarirea euro a erodat exporturile Germaniei

Valoarea exporturilor Germaniei a scazut, in luna mai, ca urmare a unei monede euro puternice, semn ca cea mai mare economie europeana trebuie sa se bazeze mai mult pe cererea interna pentru a creste, informeaza Bloomberg.

Vanzarile in afara Germaniei, ajustate in functie de zilele lucratoare si de schimbarile de sezon, au scazut cu 1,5 procente lunar, in mai fata de aprilie, a raportat Oficiul Federal de Statistica. In aprilie, vanzarile au crescut lunar cu doua procente.

Exporturile au crescut cu 14,3 procente fata de anul trecut, cifrandu-se la 72,6 miliarde euro (92,9 miliarde dolari). Importurile au scazut cu 2,6 procente lunar si au crescut 16 procente anualizat. Excedentul comercial s- majorat la 12,9 miliarde euro, ajustat sezonier in mai, de la 11,2 miliarde euro in aprilie.

Cererea globala pentru produsele germane, singurul motor al cresterii economice germane de anul trecut, ar putea incetini cresterea ca urmare a incetinirii cresterii economice mondiale. Aprecierea cu opt procente a euro fata de dolar a facut exporturile germane prea scumpe



Citeste si