Banca centrala a Ucrainei a crescut rata dobanzii de referinta luni noaptea, pentru prima data in ultimele opt luni, in incercarea de a sustine moneda tarii, grivna, si de a limita inflatia, in contextul agravarii crizei politice.

Rata dobanzii la care institutia imprumuta bancile comerciale a fost majorata de la 6,5% la 9,5%, iar cea pentru finantarile overnight de la 7,5% la 14,5%, deciziile nefiind anticipate de analisti, scrie cotidianul Financial Times. Actiunile secesioniste din estul Ucrainei s-au intensificat luni, dupa ce separatisti prorusi au preluat controlul unor cladiri guvernamentale din mai multe orase, ignorand un termen limita de predare transmis de autoritatile de la Kiev.

"Banca centrala considera necesar sa faca acest pas pentru a creste valoarea monedei nationale, pentru a limita inflatia si pentru a stabiliza situatia de pe piata monetara", a notat banca intr-un comunicat. Decizia monetara surprinzatoare vine in timp ce guvernele statelor occidentale incearca sa prezinte un front unit in fata actiunilor Moscovei, scrie Mediafax.

Potrivit bancii centrale, sistemul bancar ucrainean a pierdut de la inceputul anului 10% din depozitele in grivne, in timp ce depozitele in valuta au scazut cu 14%. Banca Ucrainei a inceput sa lucreze pentru tranzitia la un regim de tranzactionare libera a monedei si intentioneaza sa treaca la un regim integral de tintire a inflatiei in 12 luni, a declarat, duminica, presedintele institutiei, Stepan Kubiv, la Washington, unde a participat la reuniunea organizata de FMI si Banca Mondiala.

Rata inflatiei s-a situat la 3,4% in martie, in urcare de la 1,2% in februarie. Anul trecut, cresterea preturilor s-a situat la 0,5%, dar guvernul se asteapta la o accelerare la 12% in acest an. Autoritatile au anuntat majorarea cu 50% a pretului la gazele naturale pentru consumatori incepand cu 1 mai, dupa ce Rusia a crescut semnificativ tarifele.

Sursa foto: Moneda Ucrainei/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri