11 Iulie 2006

117 comenzi pentru Airbus, in prima jumatate a anului

Constructorul aeronautic european Airbus a raportat 117 comenzi, in prima jumatate a anului, mai putin de un sfert din numarul comenzilor anuntate de rivalul Boeing, informeaza Rompres.

Numarul comenzilor Boeing a fost de 480 intre 1 ianuarie si 5 iulie. Astfel, Boeing ameninta suprematia Airbus, cel mai solicitat constructor de avioane comerciale din lume.

Recent, anuntarea intarzierilor in livrarea avioanelor A380 a provocat scaderea cu 26 de procente a actiunilor firmei mama EADS. Scandalul care a urmat a condus la concedierea lui Noel Forgeard, co-presedinte la EADS, si a lui Gustav Humbert, co-director la Airbus.

Dezvoltarea programului A380 a costat 12 miliarde euro, iar amanarea livrarilor va sterge alte 2 miliarde euro din profitul EADS pana in 2010.

Airbus a vandut mai multe avioane decat Boeing in ultimii cinci ani, dar a scazut ca valoare in urma grupului american, in anul 2005.

Preturile ridicate la petrol au facut ca vanzarile Airbus A340 cu patru motoare sa fie mai putin atractive decat Boeing 777 cu doua motoare.



Citeste si