16 Aprilie 2014

Franta loveste in The Guardian: Nu, nu este ilegal ca angajatii sa raspunda la mail dupa ora 18.00



Franta neaga informatia publicata de ziarul The Guardian potrivit caruia angajatii francezi ar fi obligati prin lege sa inchida telefoanele si sa nu raspunda la mail-uri dupa ora 18.00. "Nu, in Franta nu este ilegal ca angajatii sa raspunda la mail dupa ora 18.00", titreaza astfel site-ul televiziunii franceze TF1.

Axelle Lemaire, noul secretar de stat pentru Afaceri digitale, neaga zvonul anuntat saptamana trecuta in presa britanica. "Nu, in Franta nu este ilegal ca angajatii sa raspunda la mail dupa ora 18.00", a postat Lemaire pe contul sau de Twitter.

Ea ii contrazice astfel pe jurnalistii de la The Guardian, care au scris ca o noua modificare pe piata muncii din Franta prevede ca angajatii sa ignore e-mailurile de serviciu venite de la sefi dupa terminarea programului, chiar si pe smartphone-uri. Mai mult, publicatia Les Echos sustine ca articolul din The Guardian, citat de multe publicatii britanice, americane si chiar australiene, contine "numeroase greseli si aproximari".

Totusi, un editorialist al The Guardian are propria sa interpretare, scrie TF1. "In cazul in care nu erati destul de gelosi pe accentele fermecatoare ale francezilor si stilul loc innascut de nu lua prea multe calorii, ei fac munca ilegala dupa ora 18.00. Contractul prevede ca angajatii sa opreasca telefoanele dupa aceasta ora”, comenteaza editorialistul. Chiar si asa, acordul nu mentioneaza o interdictie cu privire la incheierea muncii la ora 18.00, tin sa-i contrazica pe britanici jurnalistii francezi.

Sursa foto: Tineri la picnic langa Turnul Eiffel/Shutterstock.com

In plus, acordul vizeaza 250.000 de angajati din domeniul tehnologiei si consultanta - inclusiv Google, Facebook si Deloitte, si nu un milion de salariati, asa cum a scris presa britanica. Franta sustine astfel ca scopul acordului este doar o asigurare ca angajatii in cauza nu lucreaza mai mult de 35 de ore pe saptamana, dupa cum statul francez a stabilit in 1999.



Citeste si