PE a aprobat, marti, trei proiecte legislative pentru ca bancile sa se pregateasca pentru falimente si sa nu se mai bazeze pe contribuabili sa le acopere pierderile. Statele participante la Uniunea bancara urmeaza sa creeze un fond comun de 55 miliarde de euro, informeaza un comunicat al PE.

Potrivit sursei citate, doua legi au in vedere restructurarea si falimentarea bancilor cu probleme, iar cea de a treia se asigura ca bancile si nu contribuabilii vor garanta depozitele mai mici de 100.000 euro in caz de faliment. Aceste masuri completeaza sistemul unic de supraveghere bancara, deja existent, contribuind la realizarea Uniunii bancare.

Noile legi au fost initiate de Parlamentul European si de Consiliu dupa ce in perioada crizei economice, multe pierderi ale bancilor au fost transferate catre contribuabili, lasand valoarea bancilor aproape intacta. PE informeaza ca instrumentele de "bail-in" incluse in cele doua legi privind rezolvarea problemele bancare inseamna ca, pe viitor, proprietarii bancilor (actionarii) si creditorii (detinatorii primari de titluri de valoare) vor fi "cei dintai care vor absorbi pierderile pe care le-ar putea avea o banca, inainte de a se putea face apel la surse externe de finantare".

Totodata, cele doua legi privind deciziile bancare vor mai cere bancilor sa finanteze fonduri de rezerva pentru a acoperi pierderile ramase dupa utilizarea instrumentelor de "bail-in". Statele din uniunea bancara (toate statele din zona euro si cele care vor opta sa li se alature) vor imparti un fond comun, finantat de banci, cu rezolutie unica, in valoare de 55 miliarde de euro, ce va fi creat intr-o perioada de opt ani. Statele din afara Uniunii bancare vor fi obligate sa creeze, in urmatorii 10 ani, propriul lor fond finantat de banci, in valoare de 1% din valoarea depozitelor acoperite, potrivit Mediafax.

Eurodeputatii au sustinut ca, atunci cand o banca are probleme, deciziile privind actiunile de intreprins sa fie luate pe baza unor argumente solide din punct de vedere tehnic. Unele state membre, pe de alta parte, doreau sa confere ministrilor de finante un rol cheie in a decide cum sa abordeze cazuri specifice aflate sub incidenta mecanismului unic de decizie. Conform PE, s-a ajuns la un compromis care limiteaza semnificativ ministrilor de finante in procesul de decizie, reducand astfel si presiunea politica.

Citeste si:
ROBOR la 3 luni atinge un nou record
ROBOR la 3 luni atinge un nou...

De asemenea, actualizarea schemei de garantare a depozitelor va obliga statele membre sa-si creeze propriile scheme finantate de banci pentru a rambursa depozitele garantate (maximum 100.000 euro), atunci cand o banca aflata in criza nu o poate face ea insasi. Astfel, se asigura faptul ca nu contribuabilii vor fi obligati sa suporte costurile de garantare a unor astfel de depozite.

In plus, europarlamentarii s-au asigurat ca deponentii isi vor primi banii inapoi mai repede. Potrivit legislatiei adoptate, "suma totala a depozitului lor de garantie ar trebui sa fie disponibila in maximum sapte zile lucratoare, iar o suma de subzistenta (stabilita de la stat la stat), in maximum cinci zile". Au fost incluse si clauze privind "balante temporar mari", in garantie. Spre exemplu, daca un cont de depozit are temporar mai mult de 100.000 euro, prin vanzarea unei case sau a altui bun, intreaga suma sau o parte din aceasta suma mai mare este protejata pentru cel putin trei luni.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri