21 Aprilie 2014

Persecutii pe criterii etnice in Ucraina: romii si tatarii sunt primele victime



Romii din orasul ucrainean Slaviansk au fost atacati si jefuiti de separatistii prorusi, in timp ce tatarii din Crimeea sunt concediati daca nu accepta cetatenia rusa, a denuntat liderul minoritatii tatare.

Agentia oficiala Ukrinform a anuntat sambata dimineata ca separatisti prorusi din orasul ucrainean Slaviansk ataca si jefuiesc romi, indiferent de varsta si sexul acestora. "Separatisti inarmati patrund in casele romilor, ii bat si jefuiesc, indiferent de varsta si sexul lor. In special, au fost agresati cativa copii si femei", a relatat un jurnalist pentru site-ul Novosti Donbassa, conform Mediafax.

Agresorii afirma ca actioneaza in baza unui ordin primit din partea "primarului poporului" Veaceslav Ponomariov. Potrivit unor martori, persoane inarmate scot din casele romilor obiecte de valoare pe care le incarca in camioane.

Tatarii sunt expropriati daca nu accepta cetatenia rusa

"Situaþia din Crimeea este deplorabilã. Poliþia verificã la fiecare pas documentele. Oamenii nu ºtiu ce sã creadã. Tãtarii care refuzã sã devinã cetãþeni ai Rusiei sunt concediaþi ºi li se spune cã nu vor mai putea fi angajaþi", denunta liderul minoritatii tatare Mustafa Djemilev, citat de site-ul Gazeta.ua. "Aceºti tãtari pierd, de asemenea, dreptul la proprietate asupra bunurilor lor", a adãugat el.

Tãtarii din Crimeea, care reprezintã aproximativ 12 la sutã din populaþie, s-au opus ferm referendumului din 16 martie, ºi au votat în favoarea creãrii unei autonomii. Minoritatea tãtarã nu are încredere în Moscova de când Iosif Stalin a ordonat deportarea în masã a tãtarilor din Crimeea cãtre Asia Centralã, la sfârºitul celui de-al Doilea Rãzboi Mondial, când jumãtate dintre aceºtia au murit pe drum. Lor nu li s-a permis sã se întoarcã în Crimea înainte de sfârºitul anilor 1980.



Citeste si