"Ucraina aplica intr-un mod deschis si transparent prevederile acordului incheiat la Geneva, informand populatia despre situatia din tara si colaborand intens cu misiunea de supraveghere a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si cu toate partile implicate in solutionarea" conflictului, mentioneaza ministerul ucrainean intr-un comunicat, potrivit Mediafax.

Ministerul subliniaza ca sambata, duminica si luni au avut loc intalniri cu participarea reprezentantilor OSCE, la care a fost prezent un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei. "Toti participantii, inclusiv reprezentantul Rusiei, au avut posbilitatea de a evalua eforturile Ucrainei in vederea aplicarii acordului" de la Geneva, adauga diplomatia ucraineana, care acuza Moscova de inactiune si lipsa de vointa in aplicarea acordului privind detensionarea situatiei din Ucraina.

Potrivit comunicatului, "gruparile armate ilegale, controlate de serviciile ruse de securitate, contribuie in continuare la destabilizarea situatiei in regiunile din estul tarii si creeaza premise pentru o noua etapa a agresiunii militare ruse". "Din cauza faptului ca separatistii nu sunt sustinuti de majoritatea populatiei din regiunile de est ale Ucrainei, Rusia cauta noi metode de destabilizare a situatiei in zona", afirma ministerul ucrainean.

Citeste si:

Totodata, Ministerul ucrainean de Externe a denuntat incercarile de dezinformare din partea "presei aflate sub controlul Kremlinului". Rusia si Statele Unite se acuza reciproc de ingerinta si absenta vointei de aplicare a acordului de la Geneva, de la semnarea sa, joi.

Seful diplomatiei americane, John Kerry, a cerut Rusiei luni sa ia "masuri concrete" pentru a facilita punerea in aplicare a acordului de la Geneva, destinat calmarii tensiunilor in Ucraina. La randul sau, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a indemnat Statele Unite sa convinga autoritatile de la Kiev sa-si respecte angajamentele asumate la reuniunea de la Geneva.