23 Aprilie 2014

Marii producatori de ciocolata isi pregatesc armele pentru un consum mai mare in urmatorii ani



Dupa perioada Sarbatorilor de Paste, cand la nivel global s-au consumat peste 250.000 de tone de ciocolata, marii producatorii se pregatesc pentru o crestere de cel putin 2% a consumului in urmatorii ani, scrie Financial Times.

Consumul de ciocolata a cunoscut o scadere in anul 2009, fiind urmata de un avans de 3% un an mai tarziu, cifre care reflecta cresterea economica. Astfel, consumul in tarile dezvoltate a ajuns la peste 5,5 milioane de tone, de zece ori mai mare comparativ cu zece ani in urma.

Pana la finalul anului trecut, studiile aratau ca avansul in volum al sectorului (pentru cele mai importante 25 de tari) era de peste 3%. Cresterea era sustinuta in special de tarile mai putin dezvoltate – America de Sud si Asia – si mai putin de Europa sau SUA. In schimb, pentru anii urmatori firmele de cercetare estimeaza o crestere de cel putin 2%.

Pe de alta parte, principala ingrijorare o constituie cresterea preturilor la materia prima. Pretul de achizitie la cacao s-a majorat cu o treime de la inceputul anului 2013, la peste 2.100 de euro pentru o tona. La aceste costuri se adauga presiunea pe productia de lapte, respectiv reducerea culturilor de alune de padure.

In aceste conditii marii producatori de ciocolata se concentreaza pe pietele cu o dezvoltare mai alerta, in timp ce in tarile dezvoltate folosesc lansarile de noi produse si managementul de brand. Spre exemplu, Lindt&Sprungli, ale carui vanzari au crescut anul trecut cu 8%, a castigat cota de piata in Brazilia, a cincea piata ca importanta din lume, a lansat o noua gama de ciocolata in Europa, magazine specializate in Australia si Japonia si a incheiat un contract de publicitate cu legenda tenisului, Roger Federer.

Romanii au cumparat anul trecut 31.500 tone de ciocolata, cu 4,5% mai mult decat in 2012, valoarea vanzarilor fiind estimata la 1,13 mld. lei.

In Romania, consumul anual de ciocolata este de circa 1,75 kg per persoana. Spre comparatie, consumul de ciocolata este de 11,9 kg per capita in Elvetia, 9,9 kg in Irlanda, Marea Britanie – 9,5 kg, Austria – 8,8 kg, Belgia – 8,3 kg, Germania – 8,2 kg, Norvegia – 8 kg, Danemarca – 7,5 kg, Canada – 6,4 kg si Franta – 6,3 kg.



Citeste si