Conform datelor Biroului Federal de Statistica (Destatis), in 2013 s-au vandut in Germania 94,6 milioane hectolitri de bere, din care 79,7 milioane hectolitri pe piata interna, cu 1,7 % mai putin fata de anul anterior.

Principalele destinatii pentru export au fost statele membre ale Uniunii Europene, urmate de Statele Unite ale Americii si China.

In pofida scaderii consumului pentru al saptelea an consecutiv, numarul producatorilor de bere a crescut pana la 1.349, cu noua mai multi comparativ cu 2012, cu Bavaria (sudul Germaniei) in fruntea clasamentului, cu 623 berarii.

Aceasta este urmata de statul federal Baden-Wurttemberg (sud-vest), cu 185 producatori, si de Renania de Nord-Westfalia (vest) cu 131. Potrivit Asociatiei Berarilor, in tara se produc peste 5.000 de sortimente diferite de bere.

Citeste si:

Miercuri se sarbatoreste introducerea de catre ducele Bavariei Wilhelm IV, pe 23 aprilie 1516, a primei legi privind reglementarea procesului de fabricatie a berii.

Avand scopul de a-i impiedica pe unii producatori sa modifice produsul final, norma, considerata a fi primul decret din lume in sectorul alimentar, stabilea ca in procesul de fabricatie se pot folosit doar apa, hamei si orz, produse carora, ulterior, li s-a adaugat drojdia.

In primii ani, spun berarii, pentru a controla calitatea berii, se acoperea o banca cu bautura preparata si se aseza un om imbracat cu pantaloni de piele timp de trei ore. Daca in momentul in care voia sa se ridice pantalonii ramaneau lipiti de lemn, era demonstrata calitatea proasta a bauturii.

Romanii au baut cu 10% mai putina bere anul trecut, scadere care a ajuns la un volum de 16,3 milioane de hectolitri. Asta inseamna ca un roman a consumat, in medie, 81 de litri de bere, fata de 90 de litri in 2012.

Sursa foto: Bere, Shutterstock.com