Grecia va cere Eurogroup, saptamana viitoare, noi concesii pentru plata datoriilor, precum prelungirea termenelor de rambursare, ca urmare a excedentului bugetar primar obtinut in 2013, a declarat luni ministrul elen de Finante Yannis Stournaras, transmite Kathimerini, citat de Mediafax.

"Anuntul Eurostat de saptamana trecuta, referitor la excedentul bugetar primar obtinut de Grecia, a deschis calea discutiilor despre relaxarea conditiilor de rambursare a datoriilor, in concordanta cu ceea ce s-a convenit cu partenerii nostri", a spus Stournaras la o reuniune a oamenilor de afaceri eleni si chinezi organizata la Atena.

Comisia Europeana a confirmat saptamana trecuta ca statul elen a inregistrat anul trecut un surplus de 1,5 miliarde de euro, calculat dupa metodologia troicii creditorilor tarii (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI), iar reprezentantul Greciei in Euro Working Group a solicitat deja noi masuri de reducere a poverii datoriilor.

Stournaras a aratat ca Grecia a indeplinit peste trei sferturi din ajustarea fiscala necesara pentru ca datoria publica a tarii sa devina sustenabila.

"Estimam ca peste 85% din masurile referitoare la bugetul general, menite sa reduca datoria publica la un nivel sustenabil pana in 2020, au fost indeplinite", a spus Stournaras.

Cea mai mare parte din datoria Greciei este catre state creditoare, astfel ca orice restructurare directa ar provoca pierderi guvernelor din zona euro.

In aceste conditii, oficialii statelor din zona euro ar urma sa prelungeasca termenele de rambursare a fondurilor de salvare si sa reduca dobanzile.

Aceste masuri nu ar reduce datoriile, care in 2013 au atins 175% din PIB, dar ar facilita rambursarea acestora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri