Sute de activisti prorusi au atacat o sectie de politie din orasul ucrainean Odesa, cerand eliberarea suspectilor arestati in urma violentelor din ultimele zile, anunta surse citate de Kyiv Post.

Sute de activisti prorusi manifestau de cateva ore in fata unei sectii de politie din Odesa. "Sute de persoane s-au adunat in fata sectiei de politie si cer eliberarea detinutilor", a afirmat un purtator de cuvant al politiei regionale, conform Mediafax.

Insa, in urma cu putin timp, protestatarii au incercat sa patrunda cu forta in sectia de politie.

Politia ucraineana a anuntat sambata arestarea a 130 de persoane suspectate de implicare in incendiul din Odesa.

Ancheta preliminara efectuata de Ministerul ucrainean de Interne arata ca militantii prorusi care s-au baricadat vineri in Casa Sindicatelor din Odesa au dat foc cladirii cu sticlele incendiare pe care le aruncau spre manifestanti nationalisti si proeuropeni. Conform anchetatorilor Ministerului ucrainean de Interne, zeci de insurgenti prorusi s-au baricadat in Casa Sindicatelor din Odesa si au incercat sa arunce sticle incendiare spre "cetateni pasnici", o referire la manifestanti care sustineau Administratia proeuropeana de la Kiev. Unele dintre dispozitivele incendiare artizanale aruncate de militantii prorusi din cladire au provocat incendiul, precizeaza Ministerul ucrainean de Interne.

Incendiul a izbucnit dupa ce sute de militanti prorusi au atacat cu pietre, bate si lanturi un grup de aproximativ 1.500 de manifestanti proeuropeni, in centrul orasului Odesa. Activistii prorusi s-au baricadat in Casa Sindicatelor, care a luat foc in timp ce era asediata de nationalisti. Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iateniuk, a acuzat serviciile de securitate ca nu au luat suficiente masuri pentru evitarea violentelor de la Odesa, soldate cu peste 40 de morti, promitand tragerea la raspundere a celor responsabili.

Potrivit Serviciului ucrainean de securitate (SBU), apropiati ai fostului presedinte Viktor Ianukovici au orchestrat si finantat violentele din Odesa, soldate cu aproximativ 40 de morti si sute de raniti. In incidente sunt implicate grupari paramilitare din regiunea separatista moldoveana Transnistria si grupuri ruse, precizeaza SBU. Cinci locuitori ai regiunii separatiste moldovene Transnistria se numara printre cele 38 de persoane decedate in incendiul produs vineri seara in Casa Sindicatelor din Odesa, a comunicat Politia regionala.

Conform unor surse ruse, incendiul a fost declansat de activisti nationalisti ucraineni, majoritatea membri ai organizatiilor extremiste Sectorul Dreapta si Autoaparare.

Sursa foto: Imagine Ucraina, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri