Guvernul francez a emis un decret care ii permite sa blocheze orice preluare de catre straini a unor companii din sectoare economice considerate "strategice", decizia fiind o posibila piedica pentru planul grupului american General Electric (GE) de a prelua activele din energie ale Alstom.

Decretul va asigura statului puteri sporite pentru a bloca preluari de catre straini in sectoarele energie, apa, transporturi, telecomunicatii si sanatate, scrie Reuters. Guvernul de la Paris nu a dat anterior niciun indiciu ca analizeaza o astfel de masura, chiar daca ministrul Industriei, Arnaud Montebourg, a criticat deschis propunerea GE pentru Alstom si a sustinut un schimb de active cu grupul german Siemens, noteaza Mediafax.

Compania franceza Alstom si-a luat termen pana la sfarsitul lunii mai pentru a analiza optiunile. "Cu acest decret suntem inarmati sa continuam discutiile si negocierile cu cele doua companii care si-au exprimat interesul", a declarat o sursa apropiata lui Montebourg.

GE a refuzat sa comenteze, iar Reuters nu a putut contacta un reprezentant al Alstom in afara programului obisnuit de lucru din Europa. Alstom a fost salvata de statul francez in urma cu un deceniu, cand intampina probleme financiare, si-a revenit ulterior, iar in prezent compania este privita ca un simbol al industriei Frantei.

"Acest decret va face mai usoare discutiile cu GE si Siemens, iar cererile noastre vor fi auzite mai bine", a spus sursa. Franta nu va utiliza in mod obligatoriu de dreptul de veto, dar acesta este necesar pentru ca autoritatile sa aiba un cuvant de spus in negocieri. Puterile asumate de guvernul francez sunt similare celor care pe care autoritatile le au in multe tari europene si in SUA.

Citeste si:
Coronavirus: Primul deces raportat in Franta. La cat a ajuns...
Coronavirus: Primul deces...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Italia anunță cel de-al patrulea deces din cauza coronavirusului
Setari Cookie-uri