Acesta sustine in continuare ramanerea Scotiei in Regat, unde ar putea avea “ce este mai bun din ambele lumi”, referindu-se la o autonomie sporita. In plus, atat Scotia cat si Regatul Unit ar fi “mai puternice, mai sigure, mai protejate si ar avea mai mult succes” daca cetatenii voteaza “nu” la referendumul care urmeaza sa fie organizat pe 18 septembrie 2014, sustine David Cameron, potrivit Global Post.

Cu toate acestea, mesajul premierului britanic nu are o influenta decisiva in modelarea optiunilor electoratului. Criticii spun ca seful guvernului nu se straduieste indeajuns sa salveze o uniune veche de trei secole. Pozitia acestora vine pe fondul unei cresteri in randul opiniei scotienilor de a obtine independenta.

Lipsa de credibilitate a mesajului adresat de Cameron este impartasita atat de cei care sustin independenta, cat si de oponentii acesteia.

Citeste si:

Pe de o parte, separatistii invoca un motiv istoric, amintind de un referendum asemanator din 1979. Liderul conservator de atunci, Margaret Thatcher, le-a promis scotienilor conditii mai bune in parlament daca voteaza “nu”, insa acestia au asteptat mai bine de doua decenii pentru ca acest lucru sa se intample.

Un alt motiv pentru care mesajul lui David Cameron nu este credibil este prezenta redusa a conservatorilor scotieni in Parlamentul Britanic, in care acestia detin doar un loc. Restul locurilor sunt ocupate de Partidul National Scotian (SNP), care este in favoarea independentei.