"Am discutat cu vicepresedintele Biden hotararea Guvernului de a-si asuma toate implicatiile pozitiei noastre. Securitate nu poate fi obtinuta niciodata gratis si investitiile pe care Guvernul le-a marit si le va mari in continuare privind sistemul de aparare - si exista un acord si un consens politic pentru ca, intr-o perioada scurta, pana in 2016, Romania sa aloce 2% din PIB pentru cheltuieli de aparare", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Anterior, la Cotroceni, vicepresedintele SUA, Joe Biden, a declarat ca incurajeaza Romania sa continue eforturile pentru a creste bugetul apararii la 2% din PIB, asa cum le-a suplimentat anul acesta, aratand ca acest lucru este un pas inainte.

Vineri, presedintele Traian Basescu a declarat ca angajamentul Guvernului de crestere a alocarilor bugetare pentru MApN este un semn bun, dar poate ca mai trebuie discutata "cadenta", pentru ca "evenimentele nu asteapta si masurile trebuie luate rapid".

La inceputul lunii aprilie, premierul Victor Ponta afirma ca Romania trebuie sa-si asume rolul de frontiera a NATO intr-o regiune fierbinte, el aratand ca trebuie majorat bugetul Ministerului Apararii cu 0,2% din PIB anual, astfel incat "in 2017" acesta sa ajunga la 2%.