Fostul angajat NSA Edward Snowden, care a provocat un scandal dupa dezvaluirile privind sistemul american de supraveghere electronica, a declarat ca vrea sa paraseasca Rusia si sa se intoarca in Statele Unite, intr-un interviu difuzat miercuri seara de postul de televiziune NBS News, potrivit AFP.

"Daca exista un loc in lume in care as vrea sa merg este acasa", a declarat Edward Snowden, la aproape un an dupa ce a difuzat documente ce dezvaluiau amploarea interceptarilor ilegale americane peste tot in lume.

Fostul consultant al agentiei de securitate nationala NSA a adaugat ca "din prima zi" a actionat "pentru a-si servi tara". "Oamenii sunt cei care trebuie sa decida daca pot beneficia de o masura de amnistie sau clementa", a afirmat Snowden in cursul primului sau interviu acordat unei televiziuni americane de la scandalul izbucnit la inceputul lui iunie, informeaza Mediafax.

"Sincer, nu am avut intentia sa ajung in Rusia", a adaugat Snowden in cadrul acestui interviu realizat clandestin saptamana trecuta la Moscova, unde a obtinut in august statutul de refugiat pentru un an.

"Aveam un zbor rezervat spre Cuba, in drum catre America Latina, dar am fost impiedicat pentru ca administratia americana a decis sa imi revoce pasaportul si m-a blocat in aeroportul din Moscova", a explicat el. "Astfel, atunci cand oamenii ma intreaba de ce sunt in Rusia, ii rog sa intrebe Departamentul de Stat", a adaugat el.

Citeste si:
Mai multe explozii, auzite intr-o zona din Kabul
Mai multe explozii, auzite...

In cadrul interviului, Snowden a respins ideea propagata, potrivit lui, de Washington, cum ca ar fi un simplu analist. "Am fost format ca spion in sensul traditional a termenului. Am trait si am lucrat cu acoperire in strainatate, am facut sa para ca am un loc de munca pe care nu il aveam. Mi s-a dat un nume care nu era al meu", a declarat Edward Snowden.

Secretarul de Stat american John Kerry i-a cerut miercuri lui Edward Snowden sa se intoarca in Statele Unite, daca este "barbat" si "patriot", afirmand ca fostul consultant aflat la originea scandalului privind programul de supraveghere si-a tradat tara.

Edward Snowden este inculpat in tara sa pentru spionaj si furt de documente apartinand statului. Dezvaluirile sale, provenind din documente furate, au pus in dificultate administratia americana si au tensionat relatiile cu tarile aliate furioase sa descopere ca Washingtonul inregistra chiar si conversatiile private ale unora dintre liderii lor.

Citeste si:
PSD vrea anularea interceptarilor din dosare. Sentintele, revizuite
Proiectul de lege Dragnea -...
Sursa foto: Edward Snowden/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Geoană: NATO este cu toate radarele sus contra dezinformarilor venite din Est
Setari Cookie-uri