"Acest proiect de rezolutie va cere crearea imediata a unor culoare umanitare pentru ca civilii sa poata parasi zonele de lupta", a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. "Vrem ca acest Consiliu de Securitate sa ceara ca niciun obstacol sa nu blocheze nici plecarea civililor din zonele de lupta si nici livrarea, in aceste zone, a unui ajutor umanitar", a adaugat el, potrivit Mediafax.

Rezolutia rusa cere atat oprirea operatiunilor armatei ucrainene in estul separatist si un armistitiu cu insurgentii prorusi, cat si lansarea unor negocieri intre cele doua tabere. Confruntari sangeroase continua in estul tarii, in special in bastionul separatist Donetk.

Moscova a denuntat, in mai multe randuri, o "operatiune punitiva" si a acuzat armata ucraineana de incalcarea Conventiei de la Geneva din 1949 privind protectia civililor. Ofensiva autoritatilor ucrainene, care afirma cu au castigat teren in estul tarii, s-a soldat cu peste 200 de morti - militari, separatisti si civili -, de cand a fost lansata, pe 13 aprilie.