Alianta Nord-Atlantica ar putea deschide o reprezentanta permanenta in R. Moldova, la solicitarea autoritatilor de la Chisinau, pe modelul celor care exista in Georgia sau Ucraina, a declarat ambasadorul R. Moldova in Belgia, Mihai Gribincea, relateaza Europa Libera, in pagina online.

Potrivit diplomatului, Alianta Nord-Atlantica ar putea lua in considerare, de asemenea, sa trimita un ambasador in Republica Moldova, dupa modelul Uniunii Europene, potrivit Mediafax. Gribincea a calificat drept "irealiste" discutiile referitoare la eventuala aderare a Republica Moldova la NATO, in conditiile in care sondajele arata ca cetatenii modoveni nu sustin aceasta optiune.

Neutralitatea R. Moldova, inscrisa in Constitutie, a devenit tema unor dezbateri la Chisinau, in urma crizei din Ucraina. Unii politicieni au sugerat modificarea Constitutiei prin referendum, in timp ce opozitia comunista a respins o astfel de optiune.

De altfel, presedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, declara, intr-un interviu publicat la 3 iunie de Europa Libera, ca securitatea tarii ar fi fost cu totul alta daca R. Moldova ar fi fost membra NATO. "Daca va depinde de mine, ca decizia mea sa fie definitiva, eu as vota pentru aderarea la NATO. Sunt sigur ca, daca noi am fi fost membri NATO, aveam si un nivel de siguranta cu mult mai ridicat, dar, poate, chiar si o siguranta deplina", a afirmat presedintele R. Moldova in interviul pentru Europa Libera.

Pe fondul crizei din Ucraina, mai multi oficiali au exprimat ingrijorari in legatura cu tensiuni in privinta conflictului din regiunea separatista transnistreana, unde Rusia detine un contingent de peste 1200 de militari. Adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, care s-a aflat luna trecuta intr-o vizita la Chisinau, si-a exprimat speranta ca Rusia nu va ameninta integritatea teritoriala a Moldovei, pe fondul crizei din Ucraina.

Italia a intrat in recesiune...
Citeste si: Italia a intrat in recesiune la sfarsitul anului trecut


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
CE si-a revizuit prognozele de crestere pentru zona euro