In conformitate cu articolele 106 si 112 din Constitutia Ucrainei, ordon SNBO, in comun cu Ministerul Apararii, Ministerul de Interne, Serviciile de Securitate si Serviciul Vamal, sa examineze in regim de urgenta necesitatea de a institui legea martiala in regiunile Donetk si Lugansk, unde se desfasoara operatiunea antiterorista", potrivit unui ordin semnat de Turcinov si publicat marti seara pe site-ul Presedintiei.

Instituirea legii martiale, "ar impiedica si ar opri evolutia conflictului armat pe teritoriul Ucrainei. In acest mod vom putea evita moartea in masa a populatiei pasnice si a militarilor, precum si a reprezentantilor fortelor de ordine, potrivit Mediafax. Astfel vom asigura stabilizarea situatiei si revenirea la o activitate normala in aceste regiuni", subliniaza Turcinov.
Ministrul Apararii, Mihailo Koval, a declarat vineri ca militarii ucraineni au "curatat complet" o parte din estul tarii de insurgenti prorusi.

Peste 200 de persoane - militari ucraineni, separatisti si civili - au fost ucise in operatiunea "antiterorista" lansata de catre puterea ucraineana la 13 aprilie cu scopul de a inabusi insurectia armata prorusa in regiunile Donetk si Lugansk. Recent, armata ucraineana a decis suplimentarea trupelor si a echipamentelor de lupta la frontiera cu Rusia si la granita cu regiunea separatista moldoveana Transnistria.