Puterea lui Vladimir Putin sta in dependenta energetica a statelor UE fata de Rusia, motiv pentru care trebuie sa se preocupe de a deveni independente si sa-si onoreze angajamentele fata de bugetul prevazut de NATO, au spus, senatori americani, intr-un interviu acordat, duminica, gandul.info.

Cei trei senatori americani, membri ai Comisiei de politica externa din Senatul SUA, John McCain, Ron Johnson si Christopher Murphy au explicat motivele pentru care Rusia trebuie oprita sa detina un monopol energetic, lucru pentru care este necesar un atac fata de coruptia din unele state europene, potrivit Mediafax.

McCain a sustinut ca nu vede la adresa Romaniei o amenintare "de tip conventional", ci una de destabilizare a regiunii si in special a Republicii Moldova. El a vobit despre faptul ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin "incearca sa foloseasca diverse instrumente pe care le are la dispozitie, inclusiv energia, pentru a creste influenta ruseasca mai ales in estul Europei". Senatorul SUA a afirmat ca Rusia este "o benzinarie mafiota care se da drept tara".

"Cat priveste o amenintare directa de tipul razboiului conventional, nu. Cat priveste destabilizarea, cred ca este o provocare serioasa (...)Cred ca presedintele Obama este constient de cat de serioasa este aceasta situatie, este unul dintre motivele pentru care a dat asigurari privind sprijinul financiar si alte domenii de cooperare. Ce trebuie noi sa facem, una dintre provocarile noastre, este sa mergem inapoi la colegii nostri din Congres si sa le explicam cat de important este acest tip de sprijin si cum ar putea sa implice folosirea banilor de la contribuabili, trimiterea de trupe cel putin pe termen scurt. Deci nu cred ca e nevoie sa ii spun presedintelui Obama cat de serioasa este situatia, dar i-as spune ca, in opinia mea si a prietenilor nostri europeni, ar trebui sa fie mult mai ferm decat a fost fata de actiunile lui Vladimir Putin", a sustinut senatorul american.

La randul sau, senatorul Christopher Murphy a precizat ca anuntul presedintelui SUA privind alocarea a unui miliard de dolari pentru investitii in relatia de securitate trebuie sa primeasca un raspuns pe masura si din partea statelor europene. "Suntem incurajati de faptul ca aici, in Romania, exista un plan pentru urmatorii ani de a creste cheltuielile militare interne pana la acel standard de 2% din PIB. Dar alte tari din Europa procedeaza invers, refuza sa faca aceste investitii. Noi credem ca putem sustine acest caz in fata Congresului SUA, ca ar trebui sa investim in parteneriatul cu NATO, dar trebuie sa vedem ca aceleasi investitii vin si din Europa", a sustinut Murphy. El a spus ca modul in care actioneaza Rusia ar trebui sa duca inclusiv la reviziurea articolului 5 din tratatul NATO, care "a fost creat sa opreasca o incursiune militara traditionala intr-o tara aliata NATO".

Situatia cu Ucraina, un semnal de alarma pentru intreaga Europa

"Vedem ca Rusia si Putin pun la punct un nou tip de razboi, in care nu trimite trupe dincolo de granite, fie ca e vorba de Transnistria, Abhazia si acum estul Ucrainei, ci foloseste provocari si intimidari, mita si sprijin pentru gruparile separatiste sa preia controlul unei regiuni, fara trimiterea de trupe militare", a explicat senatorul american. De asemenea, senatorul Ron Johnson a spus ca SUA cheltuieste 600 de miliarde de dolari pe an pentru aparare, adica 4% din economia noastra.

"Daca fiecare tara NATO ar atinge acea tinta de 2%, ar insemna un plus de 82 de miliarde de dolari pe an pentru aparare. Vorbim de un plus de un miliard din partea SUA, dar tarile europene chiar trebuie sa vina si ele cu o contributie si sa onoreze cei 2%", a declarat Johnson. El a sustinut ca pe langa fondurile necesare apararii, statele europene trebuie sa iasa din monopolul rusesc in ceea ce priveste piata de energie."Daca vrem sa facem Europa sigura, libera si prospera, trebuie sa privim la ce ii da cu adevarat putere lui Vladimir Putin. Sunt rezervele sale de petrol si gaz si dependenta Europei de ele. Ce trebuie facut in Europa este ruperea acestui monopol, atragerea de investitii pentru a profita de resursele voastre naturale de energie, si ca sa faci asta e nevoie sa scapi de coruptie (...)Vrem sa facem tot ce putem pentru a-i sprijini eforturile aici, pentru ca asta e cu adevarat necesar, trebuie starpita coruptia din toate tarile europene, pentru a putea atrage genul de investitii care sa te faca mai independent de rezervele rusesti de gaz si petrol", a spus Johnson.

Senatorul american a sustinut ca situatia din Ucraina a reprezentat un "semnal de alarma", nu doar pentru SUA, ci pentru intreaga Europa. "Acum trebuie sa raspundem acestui semnal si sa reinvestim in NATO, sa intarim aceasta structura si sa facem activitatea economica sa avanseze, pentru a-l slabi pe Vladimir Putin. Acesta este raspunsul cel mai bun", a completat Johnson. El a fost intrebat daca SUA are vreo solutie la dependenta energetica a statelor europene fata de Rusia.

"Ar fi util daca SUA ar anunta ca aproba legislatia pentru a permite exportul de gaz natural lichefiat, noi irosim o mare parte din gaz in America, pentru ca nu avem piete de vanzare. Cred ca un semnal pe termen scurt, care sa arate ca vom sparge acest monopol energetic al lui Vladimir Putin ar fi important", a replicat Johnson. Totodata, el a sustinut ca, daca nivelul coruptiei din Europa ar fi redus, ar fi atrase investitii necesare exploatarii propriilor resurse naturale.

"Daca am incepe sa atacam coruptia din estul Europei, investitiile ar curge in Europa, ati putea incepe sa folositi propriile resurse naturale. Stiu ca exista clar ingrijorari de mediu, dar noi avem o imensa revolutie energetica in America, din cauza fracturarii hidraulice. Voi aveti aici in Europa resurse de energie si ar fi de ajutor daca ati incepe sa le exploatati. Orice se poate face pe termen scurt, pentru a-i semnala lui Putin ca zilele sale de monopol s-au terminat, cred ca va duce la detensionare si va misca lucrurile in directia cea buna'', a mai spus senatorul american, in interviul pentru gandul.info.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri