11 Iunie 2014

Alegeri in Israel: cine sunt cei cinci candidati la presedintie



Parlamentul israelian, Knesset, va alege marti un nou presedinte, care il va succeda pe Shimon Peres. Cinci candidati sunt inscrisi in cursa alegerilor, printre care o fosta judecatoare a Curtii Supreme din Israel, prima femeie presedinta a Knessetului si un laureat al premiului Nobel.

Reuven Rivlin - 74 de ani

Reuven Rivlin - 74 de ani, fost presedinte al Knessetului si membru al partidului de dreapta nationalist Likud al lui Benjamin Netanyahu este favoritul presei in cursa pentru presedintia Israelului. Rivlin a devenit deputat in 1988 si a mai candidat la alegerile prezidentiale din 2007, atunci cand a fost invins de Shimon Peres. Candidatura lui a fost sprijinita cu greu de "Bibi" Netanyahu, cu care are divergente ideologice si relatii personale dificile, informeaza Mediafax.

Sursa foto: Agerpres.


Meir Sheetrit - 65 de ani

Meir Sheetrit - 65 de ani, a fost ales deputat al Likud in 1981. El a trecut ulterior la partidul de centru-dreapta Kadima (nascut dintr-o sciziune a Likud) in 2005, apoi la noua formatiune de centru HaTnuah a ministrului Justitiei Tzipi Livni in 2012. El a fost ministru al Finantelor, Justitiei, Transporturilor si Educatiei si beneficiaza de imaginea unui "om din popor".

Sursa foto: WPCTV2012 / YouTube.


Dalia Itzik - 61 de ani

Dalia Itzik - 61 de ani, a fost deputat al Partidului Muncii (1992) si trecuta ulterior la Kadima in 2005. Ea a fost prima femeie presedinta a Knessetului, in 2006 si a preluat pentru scurt timp conducerea statului in 2007 cand presedintele din perioada respectiva, Moshe Katsav, a fost nevoit sa renunte la functie in urma unui scandal sexual, potrivit Mediafax.

Sursa foto: SHALOMshow on TV / YouTube.


Dalia Dorner - 80 de ani

Dalia Dorner - 80 de ani, este un fost judecator al Curtii Supreme din Israel, o pozitie de prestigiu. Ea nu apartine clasei politice, potrivit Mediafax.

Sursa foto: kokotheloko1's channel / YouTube.


Dan Shechtman - 73 de ani

Dan Shechtman - 73 de ani, la fel ca Dalia Dorner el provine din societatea civila. Profesor la celebrul Institut Technion din Haifa (nord), el a dobandit o reputatie internationala dupa ce a obtinut premiul Nobel pentru Chimie in 2011 pentru descoperirea cvasicristalelor.

Sursa foto: Uppsala universitet / YouTube.




Citeste si