Rusia a lansat manevre militare in enclava europeana Kaliningrad, ca raspuns la manevrele pe care trupele NATO le desfasoara in tarile baltice, a anuntat marti Ministerul Apararii de la Moscova, citat de AFP.

"Numarul participantilor la manevre in regiunea Kaliningrad, fortele si mijloacele puse in functiune de Ministerul rus al Apararii sunt comparabile cu numarul persoanelor, armelor si echipamentelor militare implicate in exercitiile de la frontiera desfasurate de tarile NATO", a anuntat ministerul rus intr-un comunicat, potrivit Mediafax.

Aceste manevre rusesti au loc "in acelasi timp" cu exercitiul naval multilateral "Baltops" si cel terestru "Saber Strike", organizate in fiecare an din 2010 de catre NATO in tarile baltice, a anuntat ministerul. Kaliningrad este un oras din Rusia total izolat de teritoriul rus, situat intre Polonia si Lituania.

In acest an, circa 4.700 de militari si 800 de vehicule britanice, canadiene, americane, finlandeze sau poloneze participa la manevrele NATO, care implica zece tari membre si care au inceput luni in Letonia si ar urma sa se incheie la 20 iunie in Lituania vecina.

Rusia, pedepsita cu absenta pentru anexarea Crimeei

Initial fusese invitata si Rusia sa participe la aceste manevre, dar NATO a suspendat parteneriatul militar cu Moscova dupa alipirea Crimeei, in martie. Luni seara, seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a calificat drept "contraproductiva" expansiunea NATO catre est si consolidarea structurilor sale militare in apropierea frontierelor ruse.

Expansiunea Aliantei Nord-Atlantice "contrazice angajamentele pe care tarile membre NATO si le-au luat in cadrul Organizatiei pentru cooperare si securitate in Europa (OSCE) si al Actului fondator NATO-Rusia", a denuntat Lavrov.

Dupa alipirea de catre Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea, NATO si-a consolidat efectivele militare in apropiere de frontiera dintre tarile baltice si Rusia. Cele trei foste republici sovietice - Lituania, Letonia si Estonia - care au intrat in NATO in 2004, sunt ingrijorate de potentialul militar tot mai mare al Rusiei la frontierele lor, criza ucraineana accentuand aceste temeri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri