Companiile de stat din China au fost somate de autoritati sa inghete temporar toate planurile pentru noi afaceri in Marea Chinei de Sud, noteaza presa chineza, citata de BloombergBusinessweek.

"Guvernul a oprit temporar companiile de stat sa liciteze pentru noi contracte in Vietnam. Acesta este un semn ca Beijingul joaca cartea economica. Cat de eficienta va fi? Ramane sa asteptam si sa vedem", a declarat Xu Liping, expert in relatiile dintre statele din Asia de Sud-Est la Academia Chineza de Stiinte Sociale, potrivit Mediafax.

Tensiunile dintre cele doua tari comuniste sunt in crestere, dupa ce China a instalat o platforma petroliera intr-o zona aflata in disputa a Marii Chinei de Sud, la o distanta un pic mai mare de 200 de kilometri fata de coasta Vietnamului. Autoritatile vietnameze au publicat chiar o inregistrare in care o nava chineza loveste si scufunda un vas vietnamez.

China a publicat un comunicat de presa in carte a acuzat ca vase vietnameze au lovit nave chineze de peste 1.400 de ori si a cerut autoritatilor de la Hanoi sa se retraga din zona in disputa pentru a se putea restabili calmul.
Ordinul catre companiile de stat pentru oprirea investitiilor in Vietnam a fost dat, se pare, telefonic de la Ministerul Comertului, a scris publicatia South China Morning Post, din Hong Kong, adaugand ca o sursa de la biroul de acordare de permise pentru participarea la licitatii a confirmat informatia.

China a fost in ultimul deceniu cel mai mare partener comercial al Vietnamului, dar se afla doar pe locul 11 la investitii straine directe. Cele mai multe dintre cele 113 companii chineze prezente in Vietnam desfasoara activitati de inginerie, inclusiv in sectoarele energie si chimic, potrivit South China Morning Post.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri