Laszlo Andor a adoptat o pozitie diferita fata de unii dintre colegii sai, cum ar fi comisarul pentru Afaceri Economice Olli Rehn, denuntand politicile de consolidare bugetara impuse ca reactie la criza datoriilor suverane, intr-un discurs sustinut la Berlin si al carui text a fost pus la dispozitia presei, potrivit Mediafax.

"Aceste politici au slabit substantial statul social", a spus Andor. In opinia sa, cauzele trebuie cautate in erorile de conceptie a uniunii economice si monetare, in special a politicii monetare incredintate Bancii Centrale Europene, in timp ce politicile bugetare si structurale au ramas in mare parte in responsabilitatea guvernelor nationale, fara sa existe un buget al zonei euro.

Panica de pe pietele financiare

"In lipsa unui creditor de ultima instanta sau a unui buget comun, o panica aparuta pe pietele financiare poate obliga tarile din uniunea economica si monetara sa adopte politici de austeritate. Stim ca astfel de evenimente au un impact negativ in special asupra celor care muncesc, a somerilor si asupra tuturor celor care depind de serviciile publice", a spus oficialul.

Pentru remedierea acestor deficiente, Andor propune consolidarea uniunii economice si monetare printr-un mecanism bine stabilit de transfer bugetar intre tarile care utilizeaza euro, precum si prin infiintarea unui sistem european de asigurari pentru somaj.