23 Iunie 2014

Barack Obama: O recurgere la forta americana nu va ajuta Irakul, daca acest stat nu va fi unit



Presedintele american, Barack Obama, a apreciat vineri ca nici o recurgere la forta militara americana nu va ajuta Irakul, daca liderii sai politici nu vor contribui la unitatea tarii, relateaza AFP.

"Nicio recurgere la puterea de foc a Statelor Unite nu va fi capabila sa mentina acest stat unit", a subliniat Barack Obama. "I-am zis foarte clar despre aceasta (premierului irakian) Nuri al-Maliki si altor oficiali" ai tarii, a adaugat Barack Obama, potrivit Mediafax.

"I-am oferit Irakului sansa sa puna pe picioare o democratie deschisa tuturor partilor. Din pacate, am asistat la o degradare a increderii" intre comunitatile din Irak, a afirmat presedintele american. De asemenea, intr-o discutie cu omologul sau francez, Francois Hollande, Barack Obama a subliniat necesitatea "unui Guvern de uniune nationala" in Irak.

Recent, presedintele american a declarat ca Statele Unite sunt pregatite atat sa trimita pana la 300 de "consilieri militari" in Irak, cu scopul sa "antreneze, asiste si sustina" fortele irakiene care lupta impotriva jihadistilor din cadrul SIIL, cat si sa efectueze atacuri tintite.



Citeste si